“Don’t be evil!”: personeel van Google wil niet dat bedrijf technologie voor oorlogen maakt

“Don’t be evil!”: personeel van Google wil niet dat bedrijf technologie voor oorlogen maakt

Duizenden werknemers van Google hebben hun CEO  Sundar Pichai via een open brief gevraagd om niet meer samen te werken met het Pentagon. Sinds vorig jaar helpt Google de Amerikaanse Defensie om beelden van drones te interpreteren met artificiële intelligentie (A.I.). Maar het personeel van het bedrijf ziet het niet zitten om in “de oorlogsindustrie” te werken.

Wat Google voor het Pentagon precies doet, werd vorige maand onthuld door Gizmodo. Vorig jaar heeft het bedrijf samen met Defensie het project ‘Maven’ gelanceerd. Daarbij proberen ze beelden gemaakt door drones via A.I. te analyseren.

“Don’t be evil!”

De werknemers van Google waren verrast door het nieuws en willen niet meewerken aan oorlog. Ze vrezen immers dat hun technologie zal worden gebruikt om te bepalen waar en wanneer een militaire operatie kan worden uitgevoerd. Dat zou ook tegen de principes van het bedrijf zijn. Zo herinneren ze hun CEO in een open brief aan het motto van Google: Don’t be evil! Sinds 2015 is dat veranderd in: Do the right thing!

Google heeft wel altijd gesteld dat het project niet bedoeld is om aanvallen uit te voeren. De technologie zou niet worden gebruikt om bijvoorbeeld autonome wapens te ontwikkelen. Dat zijn wapens die kogels kunnen afvuren zonder dat iemand de trekker overhaalt. Met A.I. zou het Pentagon beelden van drones willen bestuderen om doelwitten beter uit te kiezen, zodat het risico op burgerslachtoffers kleiner wordt.

Oorlogsindustrie

Autonome wapens zijn de grootste nachtmerrie van veel pioniers die bezig zijn met artificiële intelligentie. Vorige zomer hebben 126 bedrijfsleiders in een open brief een verbod op dat soort wapens gevraagd. Ook de medestichter van DeepMind, een bedrijf dat eigendom is van Google, schaarde zich daarbij. Nu hebben al meer dan 3.100 werknemers van Google hun stem laten horen om niet deel te nemen aan de oorlogsindustrie. Artificiële intelligentie kan immers veel positieve effecten hebben, maar oorlog hoort daar niet bij.

Gesponsorde artikelen