Left Right
scrollTop top

Doodsbange inwoners van El Paso kopen in allerijl wapens


Zo ziet de locatie van de schietpartij in El Paso er nu uit.
© EPA

Afgelopen weekend werd de hele wereld opgeschrikt door schietpartijen in de Verenigde Staten. En niemand is natuurlijk meer geschrokken dan de inwoners van de getroffen steden. Dat merken ook de handelaars in El Paso, waar een jonge schutter het vuur opende in een drukke supermarkt.

Het zijn niet zomaar de eigenaars van supermarkten en kledingwinkels die de gevolgen van de schietpartij in El Paso voelen. Nee, de verkoop van wapens is sinds afgelopen weekend enorm gestegen. Wat opvallend is? Heel wat inwoners van de stad hebben voor het eerst een geweer gekocht.

Black Friday-scènes

De wachtrijen in de wapenwinkels deden denken aan de welbekende Black Friday-verkopen in de Verenigde Staten. Alleen: nu stond er meer volk. Het proces verloopt voor de meeste mensen in drie stappen. Ze kiezen een wapen en testen het, en na een background check kunnen ze het kopen.

Eerste wapens

In de meeste winkels doorlopen veel klanten nu die stappen, omdat heel wat Amerikanen – en dan vooral Latino’s – voor het eerst in hun leven een wapen kopen. Dat schrijft The Guardian. Een Latijns-Amerikaanse vrouw is bijvoorbeeld in de winkel met haar echtgenoot. Ze hebben allebei hun eerste wapen gekocht. Hun zoon deed de avond ervoor hetzelfde.

De vrouw had nog nooit een geweer in haar handen gehad, maar nu staat ze op het punt om er één te kopen. En dat doet ze uit angst. “Het is niet iets waar ik trots op ben”, vertelt ze aan de krant. “Het maakt me verdrietig en boos dat ik hier ben. Mijn hart is gebroken, maar ik ben ook bang.”

Gemeenschap voor altijd veranderd

Een jong koppel was op het moment van de schietpartij in Foot Locker. Die winkel ligt naast Walmart, het warenhuis waarin de schutter meer dan twintig slachtoffers maakte. Toen ze naar de parking liepen, zagen ze een hele kolonne politiewagens hun richting uit rijden.

Het koppel wist niets af van de schietpartij tot ze thuis naar het nieuws keken. De man is een militair en heeft dus zijn eigen wapens, maar stelde onmiddellijk voor om voor zijn vriendin een geweer te gaan kopen, zodat ze zichzelf ook zou kunnen verdedigen.

“Ik heb haar altijd gezegd dat El Paso een bubbel is. Dit soort dingen gebeurt overal in het land, maar niet hier. Maar nu moeten we beter voorbereid zijn”, legt hij uit. De daad relativeren is moeilijk: “Het was een willekeurige daad, dat is waar. Maar het verandert de gemeenschap voor altijd.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899