Door torenhoge inflatie moeten vier op de tien gezinnen naar hun spaargeld grijpen

De hoge inflatie heeft een niet te onderschatten impact op het gezinsbudget. Uit een rondvraag van de Gezinsbond blijkt dat vier op de tien huishoudens maandelijks het spaarboekje moeten aanspreken om rond te komen.

De afgelopen maanden is het leven aanzienlijk duurder geworden. Zo kwam de Belgische inflatie in april uit op 8,3 procent. Dat is een “stabilisatie” in vergelijking met maart, maar de toegenomen levensduurte is niet langer uitsluitend het gevolg van de opgelopen energieprijzen. De prijsstijgingen sijpelen nu ook door naar tal van andere producten en dat voelen we wanneer we een bezoekje brengen aan de supermarkt.

De prijzen zijn zodanig toegenomen dat vier op de tien gezinnen maandelijks aan hun spaargeld moeten zitten, leert een rondvraag van de Gezinsbond bij zo’n 7.000 huishoudens. De huidige situatie is voornamelijk zwaar voor alleenstaanden met kinderen: 70 procent van die groep geeft aan moeilijk rond te komen.

Inflatie treft ook middenklasse

De inflatie treft overigens niet alleen de laagste inkomensklasse. Volgens de bevraging van de Gezinsbond gaat ook bijna de helft van de middenklasse gebukt onder de oplopende prijzen. “Door de huidige ontwikkelingen wordt vooral de werkende middenklasse getroffen, zeker zij die net naast het vangnet van allerlei sociale maatregelen vallen. Het is begrijpelijk dat mensen naar hun eigen portemonnee kijken en dat de solidariteit onder druk komt te staan.”, klinkt het in een persbericht.

De vereniging roept daarom op om gezinnen maximaal te ondersteunen. “Zowel de pensioenhervorming, de noodzakelijke fiscale hervorming als de hervormingen in de gezondheidszorg bieden heel wat kansen om het roer om te gooien en om gezinnen de ademruimte te geven waar ze naar snakken en kinderen de toekomst te geven die ze verdienen”, luidt het pleidooi.

Bezuinigen op boodschappen

De bevraging toont ook aan dat 81 procent van de respondenten wil bezuinigen. In de eerste plaats moeten de luxeproducten eraan geloven. 90 procent van de gezinnen geeft minder uit aan luxe-artikelen. Een meer verontrustende vaststelling: de helft wil zelfs besparen op basisboodschappen, zoals voeding en drank.

Het VIA (Voucher Issuers Association), de overkoepelende organisatie van uitgevers van maaltijdcheques, waarschuwde eerder al dat de inflatie daardoor funeste gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Mensen gaan door het verlies aan koopkracht namelijk goedkopere voeding kopen. “Dat kan op lange termijn gevolgen hebben voor hun gezondheid en welzijn, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding van goede kwaliteit gezondheidsproblemen voorkomt”, aldus het VIA.

Ook bespaart 81 procent van de respondenten op de verwarming van hun woning. Volgens een raming van de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (Febeg) kunnen meer dan 50.000 gezinnen per maand hun energiefactuur niet betalen. Dat schreef L’Echo woensdag.

(fjc)

Meer
Lees meer...