Left Right
scrollTop top

Door machientje van nog geen 100 euro kon wapengek in Vegas zo’n ravage aanrichten


Door machientje van nog geen 100 euro kon wapengek in Vegas zo’n ravage aanrichten

Hoe kon de 64-jarige wapengek die in Las Vegas bijna 600 mensen raken in enkele minuten? Zeker nu experts zeggen dat hij geen volautomatische wapens zou hebben gebruikt, maar semi-automatische. Wel, met een apparaatje dat amper 100 euro kost: een Bump-Fire-device.

Wapenexperts die naar de videos keken – en vooral luisterden – die getuigen filmden van het bloedbad merkten al dat er iets niet klopte. “Inconsistent” met een volautomatisch vuurwapen, zeiden ze.

Volautomatische wapens zijn zelfladende wapens. Zolang er nog patronen in het magazijn of patroonband zijn gaat de afsluiter weer naar voren en er kan wederom een schot worden afgegeven.

Of: je haalt de trekker over en het ding blijft schieten tot het magazijn leeg is. Het verschil met een semi-automatisch wapen is dat je daar ook wel niet telkens moet herladen, maar, voor een volgend schot wel de trekker moet overhalen.

En om de trekker over te halen, heb je altijd tijd nodig, hoe weinig ook.

Volautomatische wapens zijn zelfs in de VS en Nevada streng gereglementeerd voor burgers. De bekendste zijn de AK-47, de M16 en de FAL van het Belgische FN.

Je kan ze dus niet gewoon kopen in een wapenwinkel in de VS, in tegenstelling tot semi-automatische wapens zoals de populaire AR-15, waarmee je – alsof dat nog niet erg genoeg zou zijn – hooguit 80 kogels per minuut kan schieten.

Volgens de wapenexperts is op de video’s van de shooting in Las Vegas wel degelijk te horen dat de firing rate hoger lag. Alleen, ze zeggen ook dat het niet klonk als een volautomatisch geweer, want “het klinkt niet zo consistent, zoals je typisch zou verwachten van een volautomatische M-16 of AK-47. Het tempo van vuur is een beetje wisselvallig. Op een gegeven moment is het langzamer dan op een ander punt.”

Dodelijk ding voor showventen

Ze zijn er vrijwel zeker van dat de dader, Stephen Paddock, bumpfire devices gebruikte. Bumpfire devices zijn een accessoire om op een semi-automatisch vuurwapen te monteren waardoor het zich gaat gedragen als een volautomatisch wapen.

Ze kosten doorgaans rond de 100 euro per stuk in de VS, en, ze zijn bovendien legaal.

Bumpfires simuleren volautomatisch, maar dat wil niet zeggen dat als je er eentje monteert op bijvoorbeeld een AR-15 dat die dan gaat presteren als de M16 waarop ie gebaseerd is.

Semi-automatische vuurwapens met een bumpfire zijn bijvoorbeeld niet erg precies. Wapenexperts doen ze af als iets waar een “schutter die zichzelf ernstig neemt” geen nut aan heeft.

“Wie zoiets koopt, doet dat om showvent uit te hangen, want je raakt er niks mee”, luidt het. Maar er is een nuance: “Voor de schutter in Las Vegas was nauwkeurigheid niet zo van belang, aangezien hij ‘een oppervlakte van twee hectare met 30.000 doelen had gezet’. Dan raak je sowieso altijd iets.”

Verschillende Amerikaanse media ondertussen dat in Paddocks hotelkamer effectief twee bumpfires zijn gevonden. Ook had hij twee wapens op statieven gemonteerd en gebruikte hij telescoopvizieren. Dat stelde hem in staat om over een afstand van zo’n 400 meter nog gericht op het publiek te kunnen schieten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...