Doorbraak in brexit-onderhandelingen met akkoord over Ierse grens, maar krijgt May het verkocht?

Doorbraak in brexit-onderhandelingen met akkoord over Ierse grens, maar krijgt May het verkocht?

De Britse en Europese brexit-onderhandelaars zijn tot een akkoord gekomen over de Ierse grenskwestie. Dat was één van de grootste twistpunten van de brexit tussen de Eurpese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er komt een tijdelijke douaneregeling voor heel het VK met specifieke statuten voor Noord-Ierland.

Het Ierse grensprobleem was één van de moeilijkste punten om de brexit te kunnen regelen tussen de EU en het VK. Het lijkt nu alsof er schot in de zaak komt, maar de Britse premier May moet de overeenkomst nog voorleggen aan haar regering in Londen. Enkele ministers lieten al weten dat ze er weinig voor voelen om het VK tijdelijk in een soort douane-unie te houden voordat er een oplossing gevonden kan worden voor het Ierse grensprobleem. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Zo is het VK er als de dood voor dat er een harde grens zou komen tussen de EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland (dat bij het VK hoort). Dat zou namelijk betekenen dat iedereen die de grens oversteekt, onderworpen wordt aan douanecontroles.

Vorige maand leek het nog alsof een brexit-deal erg veraf was.

Tijd dringt

Het valt nog af te wachten of de regeringsleden zich tegen de overeenkomst die May gesloten heeft, zullen keren. Als ze dat zouden doen, zou een brexit zonder wederzijds akkoord waarschijnlijk lijken en dat is dan weer erg nadelig voor het VK. De brexit staat gepland in maart 2019. Als de Britse regering groen licht zou geven, moet het akkoord ook nog passeren langs het Britse Lagerhuis. Veel conservatieven kondigden al aan dat ze tegen het akkoord van May zouden stemmen, net als de Schotten en de Liberaal-Democraten. May vertrouwt er echter op dat ze toch een ‘ja’ zal krijgen.

500 pagina’s

Volgens de BBC gaat het om een document van 500 pagina’s met zware juridische teksten. De politieke tekst telt amper 5 bladzijden.

(Enkele maanden geleden noemde May de mogelijkheid van een nieuw referendum over de brexit nog een “verraad aan de democratie”.)

Gesponsorde artikelen