Dotan is terug met nieuwe muziek, maar is hij nu wél eerlijk?

Dotan
GettyImages

De Nederlandse zanger Dotan ken je vast nog van zijn hit Home. Het nummer was een immense hit in 2015. Vorig jaar kwam aan het licht dat de zanger verschillende nepaccounts had op sociale media die hem bekend maakten. Nu is de zanger terug, maar is hij deze keer wel eerlijk?

Dotan is de Nederlandse zanger die je kent van zijn nummer Home dat in 2015 bovenaan alle hitlijsten stond. De Nederlandse krant de Volkskrant ontdekte vorig jaar dat de zanger al jarenlang gebruik maakte van nepaccounts op sociale media.

Nepaccounts

Die accounts gebruikte hij om zijn populariteit te vergroten. Al sinds 2010 bouwde de zanger een netwerk aan fake profielen uit die ervoor moesten zorgen dat Dotan bekend werd. Het ging om 140 accounts van ‘fans’ die de zanger op een voetstuk plaatsten.

De profielen kon je vooral op Facebook en Twitter terugvinden. Ze zorgden er onder andere voor dat zijn nummers aangevraagd werden op verschillende radiozenders. Ook was er in 2016 een hele storm aan kritiek van de ‘fans’ toen bleek dat Dotan de Popprijs van de Nederlandse VPRO niet gewonnen had.

In april 2018 ontdekte de Volkskrant dat Dotans succes helemaal niet natuurlijk verlopen was. Bij onze noorderburen was de artiest namelijk een veelbesproken figuur. Niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook omdat hij bijvoorbeeld optrad voor Amnesty International in de sloppenwijken van Nigeria.

Een onbestaande leukemiepatiënt

Sziget Festival 2015 - Day 5
GettyImages

Uiteindelijk kwam Dotan in het nieuws met het verhaal over een leukemiepatiënt. En dát verhaal heeft hem de das om gedaan. De patiënt wilde supergraag een concert van zijn favoriete idool meepikken. Karel Leegwater vertelde een verhaal op sociale media over zijn broer, de patiënt met leukemie, die Dotan ontmoette na een concert in Amsterdam. Hij zou de zieke tien minuten lang toespreken en hem een videoboodschap versturen.

Verschillende internationale media pikken dat verhaal op en zo gaat de bal aan het rollen. Plots kent heel de wereld de Nederlandse zanger met het goede hart. Er is alleen één grote maar aan dat verhaal. Karel Leegwater is namelijk één van de vele nepaccounts die het team achter Dotan creëerden.

“Ik word er misselijk van”

De zanger reageerde voor het eerst in de Volkskrant op die beschuldigingen door te zeggen dat het absoluut niet waar was wat er gezegd werd over de nepaccounts. Hij werd er zelfs “misselijk” van toen hij het zag. Kort na dat statement vertelde hij in een brief de waarheid over de accounts die wel degelijk nep waren. Sindsdien werd het zéér stil rond de zanger.

Tot nu, want hij is terug. Hij maakte één comeback single en gaf een paar interviews waar hij zich excuseerde voor zijn misstappen. Het voorbije weekend stond de zanger weer op het podium in Zürich na een pauze van maar liefst vier jaar.

“Ik heb een heftig jaar achter de rug; ik heb mezelf heel goed leren kennen. Ik heb niet veel meer keuze dan zo eerlijk en zo open mogelijk te zijn – ook in mijn muziek”, vertelt de zanger in een interview met De Morgen.

Oprechtheid en vertrouwen

Dotan Performs In Berlin
GettyImages

De zanger zwaait continu met termen als oprechtheid en vertrouwen, waardoor je Dotan bijna vanzelf gaat geloven. Hij begon naar eigen zeggen met de nepaccounts omdat hij onzeker was over wat mensen van zijn muziek gingen denken. Die hobby is uiteindelijk zwaar uit de hand gelopen. “Je kan niet de hele dag bezig zijn met wat anderen van je denken. Dat zou een vermoeiend leven zijn. Het is belangrijk dat je van je fouten leert en dat je er een beter mens van wordt.”

De zanger vertelde ook nog aan de Belgische krant dat de redacteurs na zijn optreden in Leuven gisteren van harte welkom waren om iets te zeggen. Na het interview bleek dat Dotan zich in het nauw gedreven voelde tijdens het gesprek. Dat laat zien dat de zanger toch niet helemaal achter zijn opvatting van oprechtheid staat.

Bovendien is er nog een opvallend feit. Dotan stond gisteren in het Depot in Leuven met zijn nieuwe horde aan singles. Die kwam hij vandaag voorstellen aan verschillende radiozenders, waaronder Qmusic en StuBru. Na het interview met De Morgen cancelde de artiest al zijn persoptredens bij de verschillende radiostations. Als hij echt wil gaan voor eerlijkheid is dat in ieder geval geen slimme zet.

Misschien is het beter als Dotan eerst begrijpt wat de begrippen ‘oprechtheid’ en ‘vertrouwen’ betekenen, vooraleer hij in het lang en het breed begint over zijn nieuwe start. Het is tijd dat de échte Dotan opstaat.

Gesponsorde artikelen