Zo voorkom je dat je meteen na het douchen weer begint te zweten

Nu de hittegolf in het land is, zullen we met zijn allen de komende tijd ongetwijfeld net iets vaker onder de douche staan. Hoewel je moet opletten om niet onnodig water te verspillen, kan een frisse douche op warme dagen deugd doen om af te koelen en je net iets minder plakkerig te voelen. Het probleem is dat veel mensen meteen daarna juist extra beginnen zweten. Dit is hoe je dat kan voorkomen.

Met meerdere dagen van temperaturen tot rond de 30 graden Celsius op komst, kan je maar beter voorbereid zijn. Ons lichaam is namelijk niet echt gemaakt om zo’n warme temperaturen langdurig te trotseren, toont recent nieuw onderzoek aan. Zeker voor wie snel begint te zweten, kan een verfrissende douche op zo’n dag heel veel deugd doen.

Veel mensen zullen echter al gemerkt hebben, dat ze na zo’n deugddoende douche meteen weer in een zweetbui uitbreken. Dat is helemaal niet abnormaal, maar gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucjes om te zorgen dat je er iets minder last van hebt.

Koud water of warm water

De grootste reden dat je meteen na een douchebeurt weer begint te zweten, is omdat je je douche te koud hebt gezet. Koud water tijdens een hittegolf kan enorm veel deugd doen, maar heeft ook zo zijn nadelen. Dat koude water zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en net dat zorgt ervoor dat je direct erna opnieuw begint te zweten.

Veel beter is het dus om het water in de douche iets warmer te zetten. Dat zet juist je poriën open, waardoor je lichaam de kans krijgt om verder af te koelen.

Na het sporten?

Bij te hoge temperaturen pas je sowieso best op met te intensief sporten. Maar als je je er toch aan hebt gewaagd, is het geen goed plan om direct daarna in de douche te stappen. Beter is om even een half uurtje je lichaam weer tot rust te laten komen. Zo zakt je hartslag en kan je lichaamstemperatuur opnieuw dalen. Pas dan heeft het echt nut om een douche te nemen, zonder meteen erna weer te beginnen zweten.

Meer
Lees meer...