Dr. Dre en Trent Reznor lanceren concurrent voor Spotify & co en die ziet er best goed uit

Dr. Dre en Trent Reznor lanceren concurrent voor Spotify & co en die ziet er best goed uit

Beats Music is een nieuwe aanbieder van online muziek streaming, genre Spotify, Deezer en Google Play Music. Het initiatief wordt gedragen door koptelefoontycoon en voormalig revolutionair hip hopper Dr. Dre en Trent Reznor van Nine Inch Nails. Beats Electronics, de thuis van Dre’s hardware is het moedermerk, en dus is Jimmy Iovine ook aan boord. Als voormalig topman van ondermeer Interscope, Geffen en A&M niet zo slecht bekeken. Beats Music wil zich vooral gaan onderscheiden door “customized features”.

Beats Music start met 20 miljoen songs, een 9.99 dollar per maand lidmaatschap en de eerste maand gratis. Dat is rudimentair wat ze allemaal doen en hebben, van Google tot Spotify. Bij launch (21 januari) zal er een app zijn voor iOS, Android en Windows Phones. 

Het grote verschil moet komen van wat ze bij Beats curation noemen, onder meer door echte gebruikers songs in real time te laten aanraden. Daarvoor gaat Beats ondermeer werken met Rolling Stone Magazine en met Pitchfork, die playlists zullen maken, net als radiostations zoals Hot97 en Power 106. Het is niet dat ze dat bij de concurrenten ook niet doen, die expertlijstjes, alleen zal het bij Beats uitgaan van Beats zelf en niet vanuit die publicaties. Beats wil zich muzikaal inhoudelijk profileren, in tegenstelling tot Spotify, Deezer en Google, waar een zo groot mogelijk en divers aanbod primeert. 

Reznor, Just For You en Right Now

De goede smaak moet komen van Trent Reznor (chief creative officer) en een team met onder meer  voormalig Pitchfork Media editor-in-chief Scott Plagenhoef, veteran Detroit radio music director Suzy Cole en de voormalige A&R van Rhino Records, Mason Williams. 

Ook nieuw is de feature Just For You, een selectie die niet alleen gebaseerd op naar wat je luistert doorgaans, maar ook waar je je op die moment bevindt en wat je aan het doen ben. Die Just For You kan je tot vier keer per dag krijgen. Dat wordt een hele interessante en we gaan die zeker voor je uittesten bij newsmonkey. Nog een feature is Right Now. Daar kan je een plaats kiezen waar je bent, met wie, in welke mood je zit en een genre. Beats genereert dan je playlist. Ook die feature ziet er interessant uit.

België nog niet, maar komt wel

Reznor belooft ook dat er een faire vergoeding komt naar de artiesten toe. Er zal één royalty rate zijn voor iedereen wiens muziek op Beats wordt gestreamd, maar hoe hoog die ligt, wou hij ons niet zeggen. Alleen dat Beats “zich ertoe verbindt om er mee voor te zorgen dat muzikanten hun kost kunnen verdienen. En dat de dienst even betekenisvol voor artiesten als voor luisteraars wordt.”

Beats ziet er qua interface, zeker op mobiel bijzonde veelbelovend uit en zou wel eens een concurrent kunnen worden voor de bestaande streamers. Voor België is er geen lanceerdatum voorlopig, alleen “het komt zeker”. Maar da’s natuurlijk niet echt geruststellend met Dr. Dre aan boord. In elk geval: newsmonkey mag de dienst uittesten en binnenkorten brengen we je het finale oordeel.

Gesponsorde artikelen