‘Dragon Ball FighterZ’ geeft de ‘Dragon Ball’-reeks eindelijk de game dat het verdient

‘Dragon Ball FighterZ’ geeft de ‘Dragon Ball’-reeks eindelijk de game dat het verdient

We moeten eerlijk zijn, wij hadden onze twijfels toen we ‘Dragon Ball FighterZ’ in handen kregen. Ondanks veelvuldige pogingen was het voor de ‘Dragon Ball’-mangareeks nog steeds wachten op een videogame-klassieker die naam waardig. Wij hadden eerlijk gezegd de hoop al opgegeven. Maar dat lijkt nu te voorbarig geweest te zijn, want met ‘Dragon Ball FighterZ’ krijgt de reeks eindelijk de game die het verdient.

Te complex, te traag, te veel verschillend van de mangareeks, gewoon niet Dragon Ball genoeg … Altijd was er wel iets dat de games steeds weer deden ontgoochelen. In de Budokai– en Budokai Tenkaichi-reeksen zaten dan wel een aantal succesjes, maar een dergelijke iconische mangareeks verdiende toch echt wel beter. Eigenlijk is alles in de reeks aanwezig om er een knallend topgame van te maken, en toch leek het na zovele mislukkingen gewoon onmogelijk te zijn.

Maar er lijkt ergens iemand de zeven Dragon Balls te hebben verzameld en zijn ene wens aan Shenron te hebben gebruikt, want eindelijk, EINDELIJK, krijgt de reeks zijn klassieker: Dragon Ball FighterZ!

Kamehameha

Laat je niet afschrikken als je de game voor het eerst speelt, want visueel is een gevecht pure chaos. Zoals het zou moeten, durven we bijna zeggen. Het voelt enorm overweldigend aan als je je voor de eerste keer in zo’n matchup waagt. Dat het nu 3 vs. 3 is, in ware Capcom-stijl, zit daar uiteraard voor iets tussen, maar ook de moves zelf gaan enorm snel. De makers wilden duidelijk zo trouw aan het bronmateriaal blijven als mogelijk, want meer dan ooit lijkt een gevecht in de game er ook echt eentje uit de manga.

Hoewel het er dus enorm overweldigend uitziet, zijn de controls echter zo makkelijk dat je er al snel mee weg bent en je makkelijk een baan doorheen die chaos vindt. Zelfs beginners zijn er na een uurtje spelen al volledig mee weg. Voor je het weet vuur je kamehameha’s in het rond dat het een lieve lust is en daar moet je dus geen superingewikkelde toetsencombinatie voor onder de knie krijgen.

Die moves krijg je trouwens heel makkelijk aangeleerd in de Story Mode, een soort verhaallijn die een verklaring probeert te geven waarom je al die personages kan besturen en je ondertussen ook de kneepjes van het Dragon Ball FighterZ-vak leert. Al is het geen droge single player-mode geworden. Ze hebben er duidelijk hun tijd (en Dragon Ball-kennis) in gestoken, want de hele Story Mode voelt echt aan als een lange aflevering, maar deze keer dan niet eentje waar je ellenlang wachten tot er ook echt gevochten wordt.

Saibaman

Ook de grootste Dragon Ball-fans (of zeg maar freaks) kunnen hun hart ophalen met dit nieuwe game, want naast perfecte gameplay biedt de game een hoop kleine extraatjes die voor fans van de serie de game helemaal af zullen maken.

Link de juiste personages aan elkaar, en de game zorgt voor een hele hoop leuke verwijzingen naar de manga. Zet je Goku tegenover Frieza, dan zou het wel eens kunnen dat je met een strong attack zomaar de iconische scène waarin Goku Frieza van de kaart veegt zal zien. Of wat dacht je van Yamcha die deze keer de Saibaman van Nappa weerkaatst en zo Nappa zelf naar het hiernamaals stuurt (zie video). Dragon Ball FighterZ zit vol zulke kleine dingetjes die echte fans steeds weer zullen appreciëren. Het zijn net deze kleine extraatjes die duidelijk maken dat het spel met echte liefde voor de manga is gemaakt.

Conclusie: 9/10

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk heeft de Dragon Ball-reeks een game die de manga waardig is. Snelle, indrukwekkende, en toch niet bijster moeilijk onder de knie te krijgen, gevechten gepaard aan een enorme dosis leuke verwijzingen naar de serie, meer moet dat voor ons niet zijn. Dragon Ball FighterZ pretendeert trouwens ook niet meer te zijn dan het is: een arcade fighter. Maar wel eentje die in de bovenste schuif mag liggen, of gewoon in je Playstation of Xbox kan blijven zitten. Want Dragon Ball FighterZ is de klassieker die de manga verdient!

Gesponsorde artikelen