Drama in Planckendael: baby-olifantje Tarzen overleden

Drama in Planckendael: baby-olifantje Tarzen overleden

Deze nacht is in Planckendael het baby-olifantje Tarzen gestorven. Het overlijden van het olifantje is een waar drama voor de zoo, want het is al de derde olifant op een half jaar die sterft. Hoewel Tarzen signalen vertoonde dat het allemaal goed ging komen, moesten de verzorgers gisteren de strijd toch staken. 

Het zijn zware dagen voor de olifantenverzorgers in Planckendael: de zoo verloor vannacht de derde olifant in nauwelijks een twee maanden tijd. Tarzen, het pasgeboren olifantje, mocht maar elf weken oud worden. Z’n moeder, Phyo Phyo, stierf vijf weken geleden al, zij leed aan nierfalen. Dat Phyo Phyo niet gezond was toen ze beviel van Tarzen, is waarschijnlijk de reden dat het baby-olifantje het niet kon halen. Achteraf bleek ook dat Phyo Phyo een groot gezwel in de baarmoeder had, vandaar dus dat Tarzen, ondanks een volledige zwangerschap, er wat uitzag alsof hij prematuur geboren was.

Al ondervoed bij geboorte

Het was al bij de geboorte duidelijk dat Tarzen eigenlijk wat ondervoed was geraakt en ondanks de inspanningen van de zoo-medewerkers, bleek hun ergste vrees toch uit te komen. Tarzen zakte gisteren door zijn poten en werd door de dierenarts in slaap gebracht. Uit die slaap werd hij niet meer wakker.

De laatste weken hadden de verzorgers hun uiterste best gedaan om het olifantje de klok rond de kans te geven om melk te drinken en om hem ook te stimuleren om dat te doen. Het leek er even op dat die zorgen ook volstonden. Het was niet zichtbaar voor het publiek, want de tempel was voor de gezondheid van de dieren even afgeschermd, maar Tarzen vertoonde zelfs speelgedrag met de andere olifantjes. Zijn overlijden komt dan ook als een schok, laten ze bij Planckendael weten.

Van alles geprobeerd

“We hebben alles gedaan om hem erdoor te krijgen. We verzonnen van alles om hem goed te doen drinken wat hij dan ook deed, maar het heeft niet mogen zijn”, zegt coördinator Ben. “We zijn hier steeds heel bang voor geweest, maar hebben ons vastgeklampt aan elk sprankeltje hoop. Nu is het voorbij. We zijn sprakeloos van verdriet.”

Het oudere kind van Phyo Phyo, Qiyo, overleed op driejarige leeftijd in mei. Ook dat was een enorme klap voor de zoo, zij vertoonde helemaal geen tekenen van ziekte, maar Planckendael vreest voor olifantenherpes. Het is de eerste keer dat de zoo zo’n massale olifantensterfte kent.

Rampjaar

In de zoo van Planckendael moeten ze intussen van een rampjaar spreken: vorige week ontstond er controverse toen er een leeuwin ontsnapte. Het park werd geëvacueerd en de leeuwin kreeg twee verdovingsshots, maar uiteindelijk moest ze neergeschoten worden. Het bleek om een menselijke fout te gaan.

Gesponsorde artikelen