Left Right
scrollTop top

Drie Belgische goals in de running voor ‘Doelpunt van het WK’: stem nu zelf!


Drie Belgische goals in de running voor ‘Doelpunt van het WK’: stem nu zelf!

Na de historische bronzen medaille van de Rode Duivels en de titel van beste doelman van het WK voor Thibaut Courtois, zouden de Duivels nog een derde bekroning voor hun fantastische WK kunnen krijgen. Drie Belgische doelpunten dingen namelijk nog mee naar de titel ‘Doelpunt van het WK’. Zowel goals van Dries Mertens, Adnan Januzaj als Nacer Chadli zouden nog voor de kers op de nu al onvergetelijke WK-taart kunnen zorgen.

Welk doelpunt was het mooiste van het hele toernooi? Dat is de vraag die FIFA zich nu stelt, en in tegenstelling tot de andere titels laat het die beslissing over aan de fans. Er werd een shortlist gemaakt van achttien mooie doelpunten waaruit de WK-fans zelf hun favoriet mogen kiezen. En op die shortlist staan ook drie Belgische goals.

Dries Mertens – Panama

Dries Mertens opende de score tegen Panama met een prachtige volley, die meteen de match ook helemaal openbrak voor de Belgen. De kleine pocketspits van Napels scoorde zo z’n enige goal op dit WK, maar zorgde er dus wel voor dat de Belgen hun WK goed openden.

Mertens, die aan het begin van het WK steevast in de basis stond, scoorde ook op het WK in Brazilië al in de openingswedstrijd, al was dat toen als invaller. Hij ramde tegen Algerije tien minuten voor tijd de beslissende 2-1 tegen de netten en zorgde er dus ook in 2014 voor dat de Belgen hun WK niet met een valse noot begonnen.

Adnan Januzaj – Engeland

De derde groepswedstrijd van de Belgen tegen Engeland werd aangekondigd als een non-match en dat werd het ook. Geen van beide ploegen startte met hun basiselftal en vooral de Engelsen leken niet echt aanstalten te maken om echt voor de overwinning te gaan.

Adnan Januzaj, die tegen Engeland z’n enige wedstrijd op dit WK in de basis mocht beginnen, bedankte coach Roberto Martinez voor de kans. Hij zette met een mooie passeerbeweging Danny Rose in de wind en plaatste de bal enig mooi over Engeland-goalie Pickford.

Met die goal bezegelde Januzaj meteen ook het lot van de Belgen. Door de overwinning tegen de Engelsen eindigden de Rode Duivels als eerste in hun groep. Daardoor bevonden de Belgen zich in de moeilijker geachte WK-helft met voetbalgrootmachten als Brazilië, Uruguay en Frankrijk.

Nacer Chadli – Japan

Voor de meest memorabele goal van de Belgen moeten we terug naar de achtste finales. Daarin stonden de Duivels met 0-2 in het krijt tegen de onverwacht stugge Japanners. Een doelpunt van Jan Vertonghen (die zo voor een WK-record zorgde) en eentje van Marouane Fellaini brachten de stand in evenwicht, maar voor de apotheose was het wachten tot de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

In wat alleen maar kan omschreven worden als de perfecte counter staken de Belgen in amper 10 seconden het hele veld over. De Bruyne vond de lopende Meunier op rechts, die Lukaku zocht in de zestienmeter. Maar in plaats van zelf voor de winner te gaan, liet Lukaku, die in de groepsfase al vier doelpunten had gemaakt, de bal met een fabelachtig overstapje aan de vrijstaande Nacer Chadli, die de bal maar binnen te tikken had.

De tik van Chadli was dan wel niet echt mooi te noemen, maar het waren vooral de voorafgaande 10 seconden die deze goal een verdiende plaats op de shortlist opleverde. Dat Chadli de bal in de, letterlijk, laatste seconden van de wedstrijd tegen de netten tikte en de Belgen zo naar de kwartfinale tegen Brazilië trapte, maakt de goal nog des te mooier voor iedere Rode Duivel-fan.

Stem zelf!

Er werden natuurlijk nog een hoop andere mooie goals gescoord. Zo waren er, onder andere, nog de beslissende vrije trap van Cristiano Ronaldo tegen Spanje, de krul van Braziliaan Philippe Coutinho tegen Zwitserland, de penseelstrook van Ricardo Quaresma tegen Iran en de fabelachtige knal van Fransman Benjamin Pavard in de achtste finale tegen Argentinië.

Je stem uitbrengen, kan op de website van FIFA. De stemming loopt nog tot maandag 23 juli. Stem voor een van de Belgische goals en zorg er zo voor dat de Rode Duivels nog een extra bekroning krijgen voor een fantastisch en historisch WK!

Vier jaar geleden werd het geniale afstandsschot van de Colombiaan James Rodriguez, die zich in Brazilië ook tot topschutter kroonde, verkozen tot Doelpunt van het WK. Wie wordt er de opvolger van de Colombiaanse superster?

Bekijk hieronder de top tien van vorig jaar:

Werden er dit jaar mooiere goals gescoord?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737