Left Right
scrollTop top

Hoe drie emoji’s uitgroeiden tot een beweging die 200.000 dollar ophaalde voor Black Lives Matter


Emoji black lives matter
© ???.fm

De Black Lives Matter-beweging is tegenwoordig overal. Op verschillende manieren proberen mensen bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor het goede doel. De laatste manier om dat te doen, is op z’n minst merkwaardig te noemen.

Je hebt de combinatie van de drie emoji’s misschien al wel zien passeren op sociale media: een oog, gevolgd door een mond en nog een oog. Het eindresultaat is een soort gezichtje zonder neus.

???

De drie emoji’s werden vaak gebruikt om een ongemakkelijke situatie aan te duiden, maar ze zijn nu ook politiek geladen geworden. Zo opende er namelijk een Twitterprofiel met de naam @itiseyemoutheye. Daarnaast werd er ook een website geopend, te vinden onder ‘???.fm‘ (ja, echt met de emoji’s).

Na een tijdje groeide het gezichtje uit tot een beweging en dook het op in de Twitternamen van verschillende gebruikers. En ook op TikTok doken de emoji’s steeds vaker op. Wie ze toevoegde aan z’n naam op een van de twee platformen, werd toegevoegd aan een groepsgesprek. En van daaruit ontstond een grote beweging.

‘Wat het echt is’

Op de website ???.fm staat sinds kort een statement te lezen, daarin wordt het doel van de beweging uitgelegd. “Een groep van ons veranderde onze namen op Twitter zodat ze ??? bevatten omdat we dachten dat het een grappige trend was die we gezien hadden op TikTok. Mensen begonnen de veranderingen op hun tijdlijn op te merken, waarbij ze vooral opmerkten hoe creepy de emoji zijn. Voor een tijdje voegden we iedereen die de emoji in z’n naam had toe aan een gigantisch groepsgesprek op Twitter. Van daaruit ging de bal aan het rollen.”

“Wat startte als een meme in een klein groepsgesprek, werd groter dan we ooit verwacht hadden.” Daarom wilden ze het gebruiken om er iets goed mee te doen. “We moesten er niet lang over nadenken. Er is op dit moment geen groter probleem om onder de aandacht te brengen dan het systematische racisme en de afkeer tegen zwarten die de wereld steeds meer begint te in te zien.” Via hun website roept de organisatie nu op om geld te doneren aan drie organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen racisme: Loveland Foundation Therapy Fund, The Okra Project en The Innocence Project. In totaal haalde de organisatie al 65.000 dollar (57.880 euro) binnen. dat bedrag werd door twee anonieme mensen nog eens opgekrikt met 60.000 dollar (53.430 euro) en 75.000 dollar (62.330 euro), waardoor het totaal nu al op 200.000 dollar (178.090 euro) staat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…