Drie koffies per dag drinken kan in je voordeel spelen

Drie koffies per dag drinken kan in je voordeel spelen

Drink jij regelmatig koffie? Dan hoor jij bij de gelukkigen! Volgens een wereldwijd onderzoek kunnen koffiedrinkers heel wat gezondheidsvoordelen halen uit hun kopje. Maar betekent het dan dat wij allemaal opeens koffie moeten drinken? Het antwoord is nee …

Volgens een onderzoek dat zich baseerde op 200 andere studies, kunnen koffiedrinkers gezondheidsvoordelen halen uit hun kopje koffie. Blijkbaar krijgen frequente koffiedrinkers minder snel diabetes, hartaandoeningen, leverziektes, dementie en zelfs bepaalde kankers. Eén ding is zeker: koffie is goed voor je, maar dat betekent niet dat je koffie moet beginnen drinken om er voordeel uit te halen …

’t Is gezond! Maar ook niet …

Drie of vier kopjes koffie per dag kunnen gezondheidsvoordeel bieden. Uiteraard horen zwangere vrouwen en mensen met bepaalde ziektes er niet bij. Professor Eliseo Guallar, professor epidemiologie en medicatie, zegt in een wetenschappelijk artikel dat koffie drinken wel veilig is, maar we toch moeten opletten.

Guallar gelooft wel in de voordelen van koffie, maar hij blijft kritisch. “Vermijdt koffie chronische ziekten? Eigenlijk weten het gewoon niet.” Volgens Guallar moeten mensen geen koffie beginnen drinken om gezondheidsredenen. “In het algemeen is koffie drinken veilig, maar er bestaan verschillende groepen mensen die een groter risico lopen op bijwerkingen.”

Er is dus niets mis met enkele kopjes koffie per dag, “maar het goedje wordt vaak geconsumeerd met producten die rijk zijn aan geraffineerde suikers en ongezonde vetten”, gaat de professor verder. Denk maar aan een zoete vanille latte, die uiteraard wel kan bijdragen aan nadelige gezondheidsresultaten.

Niet overdrijven

Helaas kunnen we nog niet zeggen of een kopje koffie je weghoudt van de dokter. Maar er wordt wel gesuggereerd dat er niets fout is aan elke dag drie tot vier kopjes koffie te drinken, als je gezondheid het toelaat. Het is wel zo dat een hogere inname het potentiële voordeel kan verminderen.

Dus als je zeker geen kwaaltjes wil oplopen, moet je misschien matig koffie drinken en zeker niet overdrijven.

Gesponsorde artikelen