Drie minuten tot het einde van de wereld: als we de Doomsday Clock mogen geloven ziet het er rampzalig uit

Drie minuten tot het einde van de wereld: als we de Doomsday Clock mogen geloven ziet het er rampzalig uit

De wereld is bijna om zeep. Toch als we de wetenschappers mogen geloven die de zogenaamde Doomsday Clock in de gaten houden. Dat is een symbolische klok van het Bulletin of the Atomic Scientists die aangeeft hoe dicht de mensheid zich bij een door onszelf veroorzaakte wereldwijde ramp zou bevinden. Global warming en de nucleaire wapenwedloop doen de klok naar drie voor middernacht verschuiven.

De klok wordt telkens aangepast wanneer gebeurtenissen op het wereldtoneel het niveau kunnen veranderen. De eerste klok begon in 1947 op zeven voor twaalf. Ze was het initiatief van een groep die door de uitvinders van de atoombom is opgericht. De klok stond in 2010 nog op zes voor twaalf, aangezien er toen toch wat optimisme heerste over de toekomst van enkele belangrijke problemen. De wereld leek te willen samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken en er werden ook inspanningen geleverd om de wapenvoorraad af te bouwen.

Twee jaar later werd die aanpassing alweer herzien, aangezien vorderingen uitbleven. En zo werd het weer vijf voor twaalf. Nu gaan er dus weer twee minuten af, waardoor de klok het meest alarmerende peil sinds 1984 bereikt. Directrice Kennette Benedict noemt de klimaatverandering en de wapenwedloop “gelijkwaardige bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid”. De twintig wetenschappers van de groep besloten daarom de klok naar drie voor twaalf te verschuiven.

Van kernwapens naar klimaatverandering

“Het is heel waarschijnlijk dat zich een wereldwijde ramp kan voordoen, en we moeten dan ook heel dringend iets ondernemen om het risico te verkleinen”, zegt ze. Andere wetenschappers zijn minder pessimistisch en vinden de stap toch wat overdreven. “Ik denk dat de mens wel een weg zal vinden doorheen de situatie met het klimaat, net zoals we dat ooit met de omstandigheden van kernwapens hebben gedaan”, zegt de Britse professor Michael Oppenheimer aan The Huffington Post.

EPA

De klimaatverandering behoort nog maar sinds 2007 tot de problematieken die de Doomsday Clock kunnen beïnvloeden. Eind dit jaar is er een cruciale klimaattop van de VN in Parijs. Een goede uitkomst zou de klok misschien weer snel achteruit kunnen zetten. “Het feit dat de wetenschappers hun definitie van ‘doomsday’ hebben aangepast, bewijst hoezeer de wereld veranderd is”, zegt Steven Pinker, psycholoog van Harvard University. “Ze hebben een nieuwe drijfveer moeten zoeken aangezien een wereldwijde nucleaire oorlog nu heel onwaarschijnlijk geworden is.”

Richard Sommerville, de klimaatexpert aan boord van de groep, geeft wel toe dat de klimaatverandering een ander soort dreiging is dan een kernoorlog. Het is binnen de perceptie van het publiek voorlopig nog geen geval van alles of niks, wat uiteraard anders aanvoelt wanneer de grootmachten van deze wereld ermee dreigen een kernbom op ons hoofd te gooien. Al mogen we volgens Benedict nog niet op onze beide oren slapen. De explosie van een kernbom, bewust of door een ongeluk, blijft een bedreiging vormen.

Drie voor twaalf

De klok stond al eerder twee keer op drie voor twaalf. In 1984 dreigde de wapenwedloop onder de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan te gaan escaleren. De eerste keer was in 1949, toen de Sovjet-Unie haar eerste kernwapen testte. Eén keer stond de klok nog een minuut verder, op twee voor twaalf. In 1953 testten de Verenigde Staten én de Sovjet-Unie op korte tijd allebei waterstofbommen.

Gesponsorde artikelen