Drie weken na Zuckerbergs ‘Je suis Charlie’-pleidooi censureert Facebook afbeeldingen van profeet

Drie weken na Zuckerbergs ‘Je suis Charlie’-pleidooi censureert Facebook afbeeldingen van profeet

Drie weken geleden, na de terroristische aanvallen in Parijs, schreef Facebook-oprichter Mark Zuckerberg nog een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Maar dat lijkt al ver weg, nu blijkt dat Facebook in Turkije afbeeldingen van de profeet Mohammed gaat censureren.

Op 9 januari 2015, nog geen drie weken geleden, hield Mark Zuckerberg op zijn eigen Facebook-pagina een vurig pleidooi voor vrijheid van meningsuiting. Zo zei hij dat een Pakistaanse extremist hem enkele jaren geleden ter dood veroordeeld had omdat Facebook weigerde een afbeelding van de profeet Mohammed te censureren. “We verzetten ons daar tegen omdat verschillende stemmen – zelfs als ze soms aanstootgevend kunnen zijn – de wereld een betere en interessantere wereld maken.”

Iets verder praatte hij over terroristen die  iedereen ter wereld de mond willen snoeren. “Ik zal dat niet laten gebeuren op Facebook. Ik wil een dienst bouwen waar je vrij kan spreken zonder de angst voor geweld.” En nu worden in Turkije dus afbeeldingen van de profeet Mohammed gecensureerd.

Indien Facebook de eis van de rechter niet had tegemoetgekomen, dan zou de site in heel Turkije geblokkeerd worden. Facebook heeft zo’n 40 miljoen gebruikers in het land, dat eerder ook al Twitter en YouTube blokkeerde. De sociaalnetwerksite had echter niet veel keuze. Dat schrijft ‘Zuck’ ook in zijn pleidooi van drie weken terug: “We volgen de wetten in elk land, maar we zullen een land of groepering nooit laten dicteren wat anderen over de hele wereld kunnen delen.”

Gesponsorde artikelen