Driedubbele sp.a-aanval op Mathias De Clercq (Open Vld): socialisten eindigen abrupt de paarse tango in Gent

Driedubbele sp.a-aanval op Mathias De Clercq (Open Vld): socialisten eindigen abrupt de paarse tango in Gent

Het kartel sp.a-Groen in Gent staat voor een cruciale strijd: de Arteveldestad moet in rood-groene handen blijven. Daarbij zien ze Mathias De Clercq (Open Vld), nochtans hun huidige coalitiepartner, als de grootste bedreiging: in peilingen blijkt de liberaal steevast de populairste. Nu zet sp.a vroeg de aanval in: drie uitvallen van kopstukken, in minder dan 24 uur aan het adres van De Clercq.

Is in Gent, een jaar voor de verkiezingen, een nieuwe coalitie in de maak? Het lijkt er sterk op, want het grootste machtblok, het kartel tussen sp.a en Groen, lonkt naar CD&V. Dat doen ze openlijk, terwijl tegelijk drie sp.a-kopstukken Mathias De Clercq aanvallen.

Het begon met de huidige burgemeester, Daniël Termont, nochtans een van de architecten en steunpilaren van ‘paars’, de coalitie tussen liberalen en socialisten die al sinds 1988 in Gent de macht verdeelt. Plots kiest Termont, gevraagd naar een voorkeur tussen De Clercq en Mieke Van Hecke, de 70-jarige lijsttrekker van CD&V in Gent, heel expliciet voor Van Hecke. “De standpunten van CD&V zijn gewoon veel linkser dan die van de liberalen.” Het staat haaks op wat de paarse partners jaren zelf vertelden: progressieve socialisten en sociale liberalen die elkaar vinden, tegen een conservatieve CD&V.

Crombez: De Clercq moet kiezen

Vervolgens gaat sp.a-voorzitter John Crombez in de aanval, bij Linda De Win in Villa Politica. Hij geeft De Clercq zowaar een ultimatum, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen: ofwel het kartel ofwel de N-VA. “Ofwel is Open VLD bereid om het progressieve beleid in Gent uit te dragen, ofwel gaat ze voor het burgemeesterschap door een akkoord met de N-VA te sluiten.”

En Crombez gooit meteen alles in de strijd: De Clercq zou zich deloyaal opgesteld hebben in de krakersdiscussie. Want Open Vld had daar, met kamerlid Egbert Lachaert fel aan de alarmbel getrokken: hij had stevige kritiek op de manier waarop Termont het wilde kraken van Roma in Gent (niet) aanpakte. “De Clercq had daarop moeten reageren”, vindt Crombez.

Van den Bossche: “Ambities van De Clercq boven het belang van de stad”

Het was dan Freya Van den Bossche, die in De Afspraak de derde aanval plaatste. Ook zij pakte De Clercq persoonlijk aan, met wel hele zware woorden: “Hij plaatst z’n eigen ambities boven de belangen van Gent.” Opnieuw dezelfde boodschap: “Als de liberalen zelf zeggen dat ze naar de N-VA lonken, zullen wij onszelf ook niet in een hoekje laten zetten (…) Het is voor hem niet onlogisch dat hij een gooi naar het burgemeesterschap doet, maar hij speelt alles of niets.”

Feit is dat sp.a en Groen in Gent reden hebben tot zenuwachtigheid. Het linkse kartel haalde in 2012 een fenomenaal resultaat, waarbij ze een absolute meerderheid scoorden. Ze pakten, zoals op voorhand ook was afgesproken, de liberalen toch mee in de coalitie. Maar het was vooral burgemeester Termont die een enorme bonus aan voorkeurstemmen sprokkelde.

De ster van Termont is meer dan tanend. Zijn communicatie rond Optima was pijnlijk, en in het Publifin-schandaal kwam z’n opvolger Tom Balthazar ten val. Rudy Coddens, de nieuwe kopman van het kartel, heeft veel minder naamsbekendheid bij de Gentenaars.

Daar tegenover heeft Open Vld wel een duidelijk boegbeeld, die bovendien heel fel z’n ambitie uitspreekt: De Clercq schreeuwt van de daken dat hij burgemeester wil worden. Hij stelt daarbij expliciet dat het “op zijn voorwaarden zal zijn”. “Ik ben en blijf een sociaal-liberaal, altijd geweest. Het zal dus een progressief project zijn, of niet met ons”, blijft hij herhalen. Maar op voorhand iemand uitsluiten, zoals bijvoorbeeld de N-VA, dat wil De Clercq niet doen.

De exit van Bracke bij N-VA

Het tegendeel zou pas verbazen: ook N-VA in Gent is helemaal getransformeerd, nu Siegfried Bracke van het voorplan verdwenen is. Kopvrouw Elke Sleurs kan bezwaarlijk de harde of rechtse koers van N-VA verpersoonlijken: ze is zowat de meest progressieve figuur bij de Vlaams-nationalisten.

En toch willen Termont, Crombez en Van den Bossche nu al De Clercq in de rechtse hoek zetten. Een techniek die niet onverstandig is: vroeg de tegenstander proberen ‘framen’. Bedoeling is dat het beeld van een ‘rechtse De Clercq’ zich snel nestelt in de hoofden van de Gentenaars. Vraag is of dat lukt, nadat ze eerst twaalf jaar lang van de daken schreeuwden hoe goed de samenwerking wel verliep…

Gesponsorde artikelen