“Driekwart van slimme toestellen makkelijk doelwit voor hackers”

“Driekwart van slimme toestellen makkelijk doelwit voor hackers”
thinkstock

Ongeveer driekwart van alle ‘Internet of Things’-toestellen zijn vatbaar voor hackers. Dat blijkt uit een onderzoek door HP waarin tien groepen van veelgebruikte ‘slimme’ toestellen onderzocht werden.

Voor het onderzoek van technologiebedrijf Hewlett-Packard werden tien groepen van slimme toestellen onder de loep genomen. Het gaat dan om toestellen zoals nieuwe tv-toestellen, of webcams of thermostaten die via het internet bediend kunnen worden. Uit de studie bleek dat driekwart van de toestellen erg vatbaar was voor hackers, en per toestel ongeveer 25 beveiligingslekken gevonden werden.

Onbeveiligde data

Veel van de problemen hadden te maken met een gebrek een sterke wachtwoorden en slechte beveiligingssoftware. Vier op vijf apparaten hadden wachtwoorden die in feite geen beveiliging bieden (zoals standaardwachtwoorden), en hetzelfde aantal apparaten verstuurde gegevens onbeveiligd, waardoor die data makkelijk onderschept kunnen worden.

Volgens onderzoeksfirma Gartner zullen er tegen 2020 zo’n 26 miljard slimme toestellen verkocht worden. Tot vijf jaar geleden waren er nog maar 9 miljoen verkocht, maar sindsdien is dat aantal snel toegenomen. Vaak gaat het om nieuwe categorieën van toestellen, en het merendeel van de producten die de komende jaren verkocht zullen worden, bestaat nog niet. 

thinkstock

Gesponsorde artikelen