Dries Van Langenhove zijn naam duikt op als nieuwe lijsttrekker voor Vlaams Belang

Dries Van Langenhove zijn naam duikt op als nieuwe lijsttrekker voor Vlaams Belang

Krijgt Dries Van Langenhove, oprichter van extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, een doorstart in de politiek? Zijn naam valt steeds vaker als lijsttrekker bij Vlaams Belang. De partij van Tom Van Grieken is namelijk op zoek naar een nieuwe kopman in Vlaams-Brabant en Van Langenhove heeft een immense aanhang.

Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, heeft een belangrijke mededeling. Deze namiddag, om twee uur, zal hij een wit konijn uit zijn hoed toveren, zegt hij op Radio 1. Dat wit konijn moet de lijst gaan trekken voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant. Daarmee lost Van Grieken twee problemen in één keer op: hij zorgt voor een lijsttrekker en een extra portie charisma voor Vlaams Belang.

Van Langenhove heeft intussen bevestigd dat hij als onafhankelijke de lijst zal trekken.

Trekt Dries Van Langenhove de lijst in Vlaams-Brabant?

Want welke naam wordt steeds vaker genoemd in de gangen van het parlement: Dries Van Langenhove zou lijsttrekker worden van Vlaams Belang in Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant is een cruciale regio voor Vlaams Belang en de partij gaat, gedeeltelijk dankzij Van Langenhove, door een momentum.

En daarmee slaat Tom Van Grieken twee vliegen in één klap. Want Vlaams-Brabant heeft een nieuwe lijsttrekker nodig. Joris Van Hauthem, vroegere woordvoerder van Vlaams Belang, trok de lijst in 2014. Toen ving de partij klappen: ze gingen van 12 procent naar 5 procent. Het jaar daarop overleed Van Hauthem echter. Een nieuwe lijsttrekker is dus sowieso nodig. En Dries Van Langenhove zijn naam wordt steeds luider genoemd, bevestigen bronnen aan newsmonkey.

Schild & Vrienden

Wie beter dan het boegbeeld van rechts dezer dagen? Een reportage van VRT over Schild & Vrienden toonde hoe Van Langenhove en co. racistische en vrouwonvriendelijke memes deelden in geheime groepen waarin extremer gedachtengoed werd gedeeld. Van Langenhove ontkende, tijdens de confrontatie met de beelden, in alle toonaarden.

De Pano-reportage over Schild & Vrienden leverde Van Langenhove dan ook heel wat kritiek en een quasi-uitsluiting aan de UGent op (hij mag zijn studies wel afwerken, onder voorwaarden). Maar tegelijk wist iedereen wie Schild & Vrienden was. De jongerenbeweging kreeg internationale steun en kreeg er op Facebook tienduizenden likes bij.

Man van het jaar

Voor Van Langenhove persoonlijk leek het even politiek game-over. Hij was al lid van KVHV, een poel waar wel vaker kandidaten voor N-VA- en Vlaams Belang-lijsten worden uitgevist. Maar van de conservatieve zijde kwam er vooral veel voorzichtigheid. Enkele N-VA-leden die ook bij Schild & Vrienden aangesloten waren, stapten uit de partij.

Maar voor Van Langenhove leek het spel nog maar net begonnen: kranten vielen over elkaar om het nieuwe gezicht van rechts te interviewen. Er werden online steungroepen opgericht. Van Langenhove kreeg bij een eindejaarspoll van Het Laatste Nieuws de tiende plaats als ‘politicus van het jaar’. Bij Humo eindigde hij op de zesde plaats in Humo’s Pop Poll als ‘man van het jaar’. Detail: hij scoorde hoger bij ‘Lul Van Het Jaar’, daar stond hij op de vierde plaats.

Forza Ninove en Mars tegen Marrakech

Van Langenhove zelf hield echter lang de boot af. In december zei Van Langenhove nog aan HLN dat hij niet op een lijst zou gaan staan. “Voor een goed begrip, u staat in mei niet op een lijst van N-VA of Vlaams Belang?”, vraagt de reporter. “Ik kies voor mijn onafhankelijkheid en niet voor de partijpolitiek”, antwoordt Van Langenhove.

Bij de discussie over het migratiepact, het zogenaamde ‘Marrakechpact’, kon Van Langehove ook niet achterblijven. Hij organiseerde mee de Mars Tegen Marrakech, een ietwat kleiner dan ingeschatte betoging van de rechterzijde. Van Langenhove organiseerde en werd de facto woordvoerder. Niet partijgebonden, maar wel duidelijk.

Lees hier het eindejaarsinterview met Tom Van Grieken.

Toch is een lijsttrekkersplaats voor Van Langenhove niet onlogisch. Hij is de posterboy voor rechts, woont in Opwijk en kan dus technisch gezien de lijst trekken. De laatste weken is zijn steun voor Vlaams Belang ook duidelijker geworden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove voltrok zich een voorspelbaar scenario: zonder Forza Ninove kon er geen coalitie gevormd worden, maar de lokale Vlaams Belang-afdeling botste op het cordon sanitaire.

Dat probleem werd door een kleine politieke verschuiving (Joost Arents werd uit N-VA gezet en zetelt in de coalitie) opgelost. Dat viel niet in goede aarde bij de Forza-stemmende Ninovieters en vele Vlaams Belang-afdelingen. Er werd een mars georganiseerd, en wie stond er op de organisatorenlijst? Dries Van Langenhove, nochtans geen inwoner van Ninove.

Dries Van Langenhove op de lijst?

Daarnaast zien we ook op Van Langenhoves Twitter dat hij het opvallend eens is met Vlaams Belang. Een artikel over een pedofiliezaak werd zowel door Van Langenhove als de partij-account van Vlaams Belang gedeeld. Zo zijn er nog wel enkele toevalligheden te vinden. Tovert Tom Van Grieken straks Dries Van Langenhove uit zijn hoed? De politieke carrière van de man is duidelijk geen taboe meer.

Lees hier onze Walk&Talk met Tom Van Grieken: “Vlaams Belang heeft het nodig, nog eens een verkiezing winnen”

Gesponsorde artikelen