Drones, Virtual Reality, … Dit worden de grootste technologietrends van 2017

Drones, Virtual Reality, … Dit worden de grootste technologietrends van 2017

We proberen ieder jaar wel te voorspellen wat de grote technologische doorbraken zullen zijn, maar het blijft een van de moeilijkste onderwerpen om te voorspellen. De evolutie gaat tegenwoordig zo snel en technologie is op ieder gebied van ons leven te vinden, dat we ieder jaar weer verrast zijn door enkel zaken. Toch zien wij vooral op de volgende vlakken grote stappen gezet worden.

Virtual Reality

Virtual Reality is iets wat al enkele jaren in dergelijke lijsten staat, maar we hebben genoeg redenen om te geloven dat het deze keer eindelijk terecht is. Ten eerste zijn er eindelijk enkele goede betaalbare VR-brillen op de markt. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, is een grote fan en dus kwam zijn bedrijf dit jaar met de Oculus Rift. Samsung kwam met zijn Gear VR, Sony met de Playstation VR en ook andere bedrijven zoals Microsoft en Nintendo werken aan een eigen versie.

Het grootste verschil met vroeger is echter dat mensen eindelijk het nut van VR-brillen beginnen inzien. Het is niet langer alleen een leuk gadget, maar kan ook echt gebruikt worden. De markt die het meest verwacht van Virtual Reality is ongetwijfeld de game-markt.

Een laatste cruciale ontwikkeling voor VR is de oprichting Global Virtual Reality Association deze maand. Daar hebben bijna alle grote producenten beslist om samen content te maken voor Virtual Reality en dat allemaal op dezelfde manier te doen. Daardoor zal je niet voor iedere toestel een nieuwe bril moeten kopen en kan je dus zowel op je Playstation gamen als op je GSM naar Netflix kijken met dezelfde bril.

Augmented Reality

Terwijl je over VR al jaren nieuws hoort, is de term Augmented Reality redelijk nieuw. Toch is het iets wat eigenlijk al in 2015 volledig doorbrak. AR is namelijk de combinatie van de echte wereld met de computerwereld. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de hype rond Pokémon Go. Maar ook de geflopte Google Glass of zelfs de gekende QR-codes zijn vormen van AR.

Terwijl Zuckerberg een grote fan is van VR, is Apple-CEO Tim Cook een voorvechter van Augmented Reality. Apple denkt er vooral aan om AR toe te voegen aan de camera in een van zijn volgende iPhones. Zo zou je informatie kunnen krijgen van producten, gebouwen, plaatsen en nog veel meer door er simpelweg je camera op te richten.

Een leuk voorbeeld dat nu al gebruikt wordt, is de applicatie Vivino waar je informatie krijgt over een wijn door een foto te trekken van het etiket. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en zullen in 2017 volop benut worden.

Drones

Hoe het gebruik van drones precies zal evolueren valt heel moeilijk te voorspellen omdat er heel veel factoren meespelen. Naast de puur praktische zaken is er namelijk ook een wetgeving die moet gerespecteerd worden en daarover is nog veel onduidelijkheid.

We lezen allemaal wel eens over het afleveren van pakjes of zelfs pizza’s met drones, maar de kans dat dit ooit in België zal gebruikt worden, lijkt eerder klein, al zal het ongetwijfeld wel getest worden. België is namelijk dichtbevolkt en heeft dus niet dezelfde problemen als bijvoorbeeld Australië of de Verenigde Staten, waar het gebruik van drones door Amazon en andere bedrijven volop getest wordt.

Drones hebben gelukkig nog veel andere toepassingen. Je kan bijna geen tv-programma’s meer bekijken zonder dat je ergens beelden ziet die met een drone gemaakt worden. Ook voor de veiligheid bij evenementen kunnen drones heel nuttig zijn om om snel een beeld te krijgen van hoe de massa zich beweegt.

Verdere toekomst

Terwijl we van de zaken hierboven volgend jaar een doorbraak bij het grote publiek verwachten, zijn er ook enkele dingen waarvan we veel evolutie verwachten, maar die je niet direct zelf in huis zal hebben. Die evoluties in 2017 zijn wel interessant, want ze zullen bepalen hoe alles verder zal gaan en vooral welk bedrijf dat zal bepalen.

Iets dat de laatste maanden niet uit het nieuws weg te slaan is, zijn zelfrijdende auto’s. Bijna iedere technologiereus, van Google over Uber en Apple tot het Tesla van Elon Musk droomt ervan om die markt te veroveren, maar daar zijn we nog lang niet. Naast de schrik voor fatale fouten, zijn er ook nog heel wat technische en wettelijke problemen. Welk bedrijf slaagt er als eerste in om een goed werkende, veilige en betaalbare zelfrijdende auto te maken?

Die technologiereuzen willen niet alleen bepalen met welke auto we rijden, maar zouden liefst alles wat we doen in ons leven mee vorm geven. Daarom zetten steeds meer bedrijven in op zogenaamde Artificial Intelligence.

De mogelijkheden zijn gigantisch en kunnen ons leven heel makkelijk maken. In de medische wereld wordt al vaak met AI geëxperimenteerd zodat protheses bijvoorbeeld steeds meer gaan werken zoals echte ledematen. Ook ingewikkelde vraagstukken worden steeds vaker overgelaten aan computers. Zo experimenteert de luchthaven van Zaventem sinds kort ook met een computerprogramma om zijn vluchten te organiseren.

Gevaar

Er zijn echter ook veel mensen die waarschuwen voor de gevaren van AI. Als alles overgelaten wordt aan computers, bestaat de kans ook dat hackers heel veel schade aanrichten. Vorige maand waren websites zoals Twitter nog enkele uren offline door een hack via onder andere slimme thermostaten.

Computers zullen ook steeds vaker het werk van gewone mensen overnemen waardoor steeds meer mensen werkloos zullen worden. Dat is een van de redenen waarom de roep om een basisinkomen steeds groter wordt. Steven Hawking ziet het zelfs heel somber in. Hij verwacht dat het binnen de 1.000 jaar fout zal lopen op onze planeet met AI en zat daarvoor al samen met Elon Musk en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Gesponsorde artikelen