Drones zijn meer dan een stuk speelgoed en kunnen onze wereld redden

Drones zijn meer dan een stuk speelgoed en kunnen onze wereld redden

We kennen drones vooral als de luchtvaarttuigjes waar een camera aan wordt gehangen voor spectaculaire beelden voor documentaires en tv-programma’s. Maar een drone kan zoveel meer zijn dan een leuk gadget alleen en kunnen zelfs de wereld een beetje redden.

1. Humanitaire hulp

Drones worden al een tijdje gebruikt om gebieden in kaart te brengen na een natuurramp. Zo werden drones ingezet in de Filipijnen nadat de de orkaan Haiyan daar in 2013 voorbij raasde. Na de overstromingen in de Balkan in 2014 werden mijnen gelokaliseerd met drones en in 2015 werd op die manier de nasleep van de aardbeving in Nepal in kaart gebracht.

Nu testen bedrijven uit hoe drones kunnen helpen met het leveren van humanitaire hulp, in plaats van enkel ngo’s te informeren waar ze naartoe moeten gaan.

Otherlab, een bedrijf uit San Francisco heeft recent papieren vliegtuigjes gelanceerd die een kleine kilogram aan levensnoodzakelijke dingen zoals bloed en vaccinaties kunnen dragen. Op die manier wordt het voor artsen en andere hulpverleners net iets makkelijker om hulp te bieden in gevaarlijke gebieden.

2. Wetenschappelijk onderzoek naar dieren

Dankzij drones kunnen wetenschappers nu beeldmateriaal van dieren verzamelen dat anders moeilijk te verkrijgen zou zijn. Zo werden unieke beelden gemaakt van de blauwe walvis en diens voedingsgewoontes door de Oregon State University. Dankzij de beelden kunnen wetenschappers veel bijleren over dieren.

Drones worden ook al gebruikt voor het tellen van zeeleeuwen, het tracken van vogels, …

3. Beschermde diersoorten redden

Kenia, Zimbabwe en Senegal gebruiken drones al volop om olifanten en neushoorns te redden van stropers. Met de onbemande vliegtuigjes worden al zeven jaar lang grote gebieden en nationale parken gesurveilleerd en het spectaculaire is dat de vliegtuigjes niet willekeurig rondvliegen. Hun tour hangt af van waar de neushoorns of olifanten zich bevinden, welke bewegingen de vliegtuigjes gewaar worden, het weer, … De kans dat stropers zo nog bij een bedreigde diersoort geraken om die te doden voor hoorns of slagtanden is zo een stuk kleiner geworden.

Hoewel de drones zichtbaar belangrijk zijn voor de olifanten en neushoorns, dienen ze ook om illegaal vissen tegen te gaan. Op die manier wil men vermijden dat er soorten zouden uitsterven en het ecosysteem in de war zou geraken.

4. Recht op seksuele voorlichting en hulp

Het lijkt misschien raar dat drones kunnen helpen bij het verstrekken van seksuele voorlichting, maar toch is het zo. In Ghana vliegen onbemande vliegtuigjes rond met voorbehoedsmiddelen zoals de pil en condooms. Er worden ook andere geneesmiddelen meegestuurd naar gebieden waar weinig tot geen toegang is tot medische hulp.

Het project komt uit van de United Nations Population Fund en is nog in een testfase, maar mocht het project een succes worden, kan het uitgebreid worden naar andere landen zoals Ethiopië, Rwanda, Tanzania, Mozambique en Zambia.

In 2015 gebruikte een Duitse vrouwenrechtenorganisatie drones om abortuspillen te sturen naar de Poolse grens, omdat vrouwen daar alleen maar abortus mogen plegen in geval van verkrachting of incest. In 2016 werd die actie herhaald in Noord-Ierland, omdat ook daar abortus nog steeds illegaal is. Deze acties waren veeleer symbolisch, maar zette de problematiek wel briljant in de kijker.

5. Luchtvervuiling verminderen

China is berucht voor zijn ongemeen hoge graad van luchtvervuiling en smog. Sinds 2014 probeert het land echter iets te doen aan dat probleem door het inzetten van drones die wind creëren. Door het maken van wind, kan de smog verplaatst worden en is er weer wat frisse lucht te vinden in China.

Gesponsorde artikelen