Droogte in Mexico maakte Srirachasaus duurder dan champagne

De wetten van vraag en aanbod lijken wel in steen gegrift. Door de zware droogte in Mexico is een groot deel van de peperteelt verloren gegaan. Omwille van de schaarste moet Huy Fong Foods, het bedrijf achter de pikante saus, de productie terugschalen. De prijzen schieten de hoogte in.

Door de schaarste zoeken liefhebbers van de chillisaus nu toevlucht tot minder traditionele kanalen. Op de doorverkoopwebsites eBay en Amazon wordt de Srirachasaus aan hoge prijzen aangeboden.

  • Een fles van zo’n 740 ml wordt te koop aangeboden voor 69,99 dollar (64,08 euro). Daarmee is de chilisaus per milliliter duurder dan een fles Veuve Cliquot Brut Champagne waar ongeveer 50 euro voor 750 milliliter wordt betaald.
  • Een prijs van een kleine 70 dollar voor een fles behoort gelukkig tot de uitschieters. Er worden ook enkele aangeboden voor 30 dollar. Maar wanneer naar de kleinere flesjes wordt gekeken, gaat de prijs per milliliter terug omhoog.
  • Daarnaast worden zelfs grote hoeveelheden kleine knijpzakjes aangeboden. FoxBusiness rapporteerde dat er sommige accounts op de doorverkoopwebsite al meer dan honderd flesjes van de chilisaus verkochten.

Huy Fong Foods

  • Huy Fong Foods is een uniek bedrijf. Het bedrijf hanteert nagenoeg geen marketingstrategie, toch wordt het flesje van de chilisaus door bijna iedereen herkend en is het in alle uithoeken van de wereld te vinden. Het wordt in recepten als een ingrediënt vermeld en is voor concurrenten moeilijk na te maken. In het begin van dit decennium sleepte de saus een aantal prijzen in de wacht en werd zo populair bij het grote publiek.
  • Het bedrijf benadrukte dat het enkel wholesaleverkopen doet. Bijgevolg bepalen zij niet de prijzen die de eindconsument aan de kassa (of op ebay) betaalt.
  • Klanten zijn trouw aan de saus in het herkenbare flesje met de kip en het groene dopje. Een restaurantuitbater vertelde aan FoxBusiness dat hij “creatief” moest zijn met de bevoorrading, en dus “een premie” moest betalen voor het flesje.
  • In de zomer van 2022 was er een serieuze droogte en waterschaarste in Mexico. De schaarste was zo erg dat de emmers uitverkocht waren en de kartels ambtenaren ontvoerden, omdat mensen wanhopig op zoek waren naar manieren om water op te slaan en te verkrijgen.
Meer
Lees meer...