Droom jij ook van sneeuw? In deze Ubisoft-game heb je er meer dan genoeg

Droom jij ook van sneeuw? In deze Ubisoft-game heb je er meer dan genoeg

Wintersport, het is een thema waar game-ontwikkelaars zich meestal niet aan durven wagen. Het is dan ook niet eenvoudig om een paar goede skigames op te sommen. En toch is er een markt voor, dachten ze bij Ubisoft. In ‘Steep’ gaan ze nog een stapje verder dan enkel skiën en snowboarden, want je kan er zelfs met een wingsuit van een berg springen. Maar is dit dan de game die we ons de volgende keer gaan herinneren als het over een wintsportgames gaat?

Ubisoft is stilaan een synoniem voor ‘open wereld’ geworden. Niet alleen leuk om erin rond te lopen, maar doorgaans zijn ze ook ongelooflijk realistisch. Recent was er nog de digitale versie van San Francisco in Watch Dogs 2. Onze favoriet blijft het Victoriaanse Londen in Assassin’s Creed Syndicate. En voor The Crew hebben ze zelfs zowat de hele VS compact nagebouwd. Dus moest ook een wintersportspel zich in zo’n open wereld, van berg tot berg, situeren. Het is zeker niet hetzelfde als in andere open werelden van Ubisoft, maar mooi is het wel.

Je hoeft natuurlijk niet een hele berg te beklimmen om dan naar beneden te skiën. Eigenlijk kan je gewoon op de kaart kiezen waar je naartoe wil. Zoals altijd is die gevuld met uitdagingen en opdrachten. Die worden zichtbaar van zodra je een ‘drop zone’ met je verrekijker spot. De bergen zal je zeker van naam kennen, bijvoorbeeld de Mont Blanc. Ze liggen voor de gelegenheid allemaal netjes naast elkaar zodat je van de ene naar de andere kunt gaan. Neem je tijd om ook even van het uitzicht te genieten, want dan lijkt het alsof je net echt op de flank van een berg staat.

Technisch erg sterk

Net zoals in een racegame zijn we natuurlijk niet gekomen om enkel van het panorama te genieten, dus hoe zit het met skiën en snowboarden? Het mag duidelijk zijn dat Ubisoft hier al een tijdje mee bezig is, en dat er veel kennis en ervaring in de game is geslopen. Het is geen kwestie van de stick van je controller gewoon naar links en naar rechts te bewegen om wat te slalommen. Ski’s en snowboard bewegen uitermate realistisch en als je het goed doet kan je er ongelooflijke snelheden mee halen. En dat geeft een fameuze kick als je aan het spelen bent.

Er moet wel een waarschuwing bij komen: probeer dit vooral zelf niet als je straks op skivakantie gaat. Als een afdaling onderbroken wordt, zal je meestal wel opnieuw moeten beginnen, maar soms maakt het niet uit hoeveel botten je personage breekt. Snel beneden staan is dan het belangrijkste. Dus soms kan het er heel pijnlijk aan toe gaan. Dat haalt het realisme natuurlijk wel een beetje naar beneden, maar hoe kan het ook anders in zo’n game. Uiteindelijk kan je er in racegames ook voor kiezen om te botsen zonder blutsen op te lopen.

De pijnlijkste momenten beleef je uiteraard met je wingsuit. Meestal moet je een bepaald traject langs enkele checkpoints volgen, en die liggen soms midden in de nauwe opening bovenaan een hoogspanningsmast. Je kan al raden hoe moeilijk het is om daar precies door te vliegen. Mis je, dan vlieg je onheroepelijk tegen de stalen constructie en stort je naar beneden. Als je even later herstart lacht je personage dat met de nodige humor weg. Maar liever hij dan wij.

Snel in herhaling

Zoals altijd geeft Ubisoft je de keuze om alleen of online te spelen. Je kan de bergen dus met andere gamers delen, maar wie dat niet wil heeft meer dan genoeg solo te doen. Een beetje zoals in The Crew, waar je ook niet noodzakelijk online moet gaan om missies te spelen. Maar de mogelijkheid om samen te spelen is er dus wel, en je kan ook coole filmpjes en foto’s van jezelf in actie delen.

Het enige probleem dat we met Steep hebben: het duurt niet lang voor het allemaal wat als een soort herhaling overkomt. Je kan bijzonder veel dingen doen, maar na een tijdje heb je het wel gezien. Ook dat is een beetje typisch voor nieuwe Ubisoft-titels: je kan nog urenlang doorgaan, maar de motivatie verdwijnt omdat het niet spannend genoeg blijft. Het niveau stijgt uiteraard wel en alle missies worden keer op keer uitdagender. Maar het nieuwe is er tegen dan wel af. Vaak zien we dat Ubisoft-games die een vervolg krijgen daar wel in verbeteren. Denk maar aan Watchdogs 2 dit najaar, of de laatste Assassin’s Creed-games. Misschien moeten we gewoon hopen op een Steep 2 om echt unaniem positief te klinken.

Conclusie: 7,5/10

Is dit dan die geslaagde game geworden die wintersport nodig had? Steep is zeker de beste van z’n klas, maar daar zaten dus niet veel sterke leerlingen. Alleen hebben we bij Steep wel het gevoel dat er nog veel potentieel in zit. De technische kant heeft Ubisoft al helemaal op orde gekregen, want zelden voelde skiën zo realistisch aan. En ook de graphics zijn adembenemend mooi. Voorts is het een open wereld met erg veel mogelijkheden. Alleen haakten wij na enkele uurtjes toch af, en we zullen niet de enige zijn.

Mooie game dus, dat wel. En als je als gamer van skiën houdt moet je Steep zeker een kans geven. Het spel stelt geen moment teleur. Ook de niet-skiërs onder ons gaan de adrenaline in hun lijf voelen wanneer ze naar beneden razen. Maar het mocht allemaal nog wat variërender zijn. Dus als Ubisoft ooit aan een opvolger zou denken, hebben ze weinig of geen werk met het spel zelf. Maar nog wat meer creativiteit zou van deze game pas echt een topper maken.

Gesponsorde artikelen