Droomfestival Coachella overspoeld door seksuele intimidatie: minstens 54 vrouwen lastiggevallen

Droomfestival Coachella overspoeld door seksuele intimidatie: minstens 54 vrouwen lastiggevallen

Als één festival dit jaar de hoofdprijs pakte, dan was het toch al Coachella: met een volledige Destiny’s Child-reünie, was het schot in de roos voor het lentefestival. Maar er zit ook een donkere kant aan het Californische muziekfeest: tijdschrift Teen Vogue vond al zeker 54 vrouwen die meerdere keren werden lastiggevallen.

Een klets op je poep, grijpende handen over je lijf of gewoon mannen met stalkerneigingen: veel vrouwen ervaren het op een festival. Ook Coachella ontvangt jaarlijks duizenden mensen en zoals een Teen Vogue-redactrice ondervond, dat wil zeggen dat er ook veel seksuele intimidatie te vinden is.

Handtastelijkheden op Coachella

De redactrice geeft aan dat ze zo’n tien uur op de festivalweide stond. In die tijdsperiode werd ze zelf zo’n 22 keer betast. Omdat het zo opvallend vaak gebeurde, ging ze op zoek naar mede-getuigen, zeker 54 dames getuigden dat ze al last hadden gehad van seksuele intimidatie op Coachella.

“Het festival is zodanig groot dat het niet opvalt als je word lastiggevallen”, zegt één meisje. “Maar het is me al verschillende keren overkomen, zeker hier.” En dat is de teneur voor vele getuigenissen: het gaat niet om per ongeluk té dicht bij mensen komen te staan omdat je dichter bij Bey wil komen, maar om ongewenste aanrakingen. Vaak worden dezelfde meisjes verschillende keren per dag lastiggevallen.

Bravalla gecanceld: Coachella ook?

Coachella heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen, als veel vrouwen klacht indienen zou dat nochtans tot serieuze problemen kunnen leiden voor het festival. Op Bravalla in Zweden dienden twintig vrouwen klacht in wegens verkrachting in 2017, ook in 2016 werden er vrouwen verkracht. Het festival deelde in 2017 bandjes uit met ‘don’t grope’ (elkaar niet betasten) erop, maar besliste na de aantijgingen van dit jaar om Bravalla in 2018 niet te laten doorgaan.

Zover is het nog niet voor Coachella, al toont het artikel van Teen Vogue wel een duistere kant van het vrijgevochten festival.

Getty

Gesponsorde artikelen