De drugsoorlog is ook een politieke oorlog

Pijnlijk momentje voor De Wever deze zomer: op het VTM-nieuws verklaarde een journalist live dat hij “reeds verschillende keren gevraagd had naar een reactie op het toenemend geweld in Antwerpen”, maar “dat hij steeds te horen kreeg dat de burgemeester op vakantie was”. “Daar kunnen we begrip voor opbrengen. Maar tijdens die trip dan wel een journalist uitnodigen om een reisreportage van die vakantie te maken, en tegelijk geen tijd vrijmaken voor ons om te antwoorden op vragen?”, zo sneerde de reporter.

  • Het toont aan dat de bijna dagelijkse berichten over schietpartijen een stevig politiek issue aan het worden zijn. De Antwerpse burgemeester reageerde ondertussen wel, en haalde daarbij fel uit naar het federale niveau. “Minister Verlinden is zonder twijfel van goede wil, maar paars-groen geeft geen prioriteit aan de strijd tegen georganiseerde misdaad.”
  • Terwijl De Wever dus zoveel als mogelijk probeerde storm van zich af te houden, terwijl zelfs zijn eigen schepen Tom Meeuws (Vooruit) verklaarde “dat de war on drugs gewoon niet werkt”, koos Verlinden, niet voor het eerst, er net voor om communicatief het lastige issue naar zich te halen, door zelf op het VTM-nieuws op zondag te gaan zitten. Daar kondigde ze aan dat er 1.000 nieuwe agenten bijkomen, maar moest tegelijk ook toegeven dat ze voorlopig welgeteld één extra patrouille kan leveren.
  • Daarover moest ze vanmorgen op Radio 1 dan weer opnieuw tekst en uitleg geven: slechts een druppel op een hete plaat, zo leek het alvast.
  • Komt daarbij dat zo heel de federale discussie over de uitbreiding van de wet voor bestuurlijke handhaving plots onder de schijnwerpers wordt gezet, door Verlinden zelf. Of dat echt verstandig is, valt af te wachten: het lijkt een klassiek issue voor Vivaldi te worden, waarbij de regeringspartijen federaal verdeeld zijn, en zij dus gezamenlijk de zwarte piet dreigen te krijgen.
  • Die bestuurlijke handhaving is een oude discussie: in hoeverre moeten de steden kunnen optreden, met forse middelen, om criminaliteit aan te pakken? Voor allerlei fenomenen rond criminaliteit, zoals witwas, fraude of mensensmokkel kunnen lokale besturen handelszaken of vzw’s die de lokale economie aantasten controleren of zelfs sluiten. Maar de vraag is in hoeverre mate men daarbij de (grote) steden echt slagkracht wil geven.
  • De N-VA is al langer vragende partij vanuit Antwerpen: De Wever sloot deze zomer zo drie handelszaken. Maar ook vanuit Brussel en Charleroi, met Philippe Close (PS) en Paul Magnette (PS), en zelfs vanuit Gent met Mathias De Clercq (Open Vld) klinkt eenzelfde verhaal: zij willen meer slagkracht.
  • Alleen: het initiatief stokt federaal, omdat de MR er niet van wil weten. “In de federale regering zijn een aantal bezorgdheden, maar op mijn vraag wordt dat hernomen na het reces, ik wil heel graag die lokale besturen versterken om de zwarte handel tegen te gaan”, zo verklaarde Verlinden vanmorgen op Radio 1.
  • De vraag is of zij nu plots wél de MR-collegae overtuigd zal krijgen. Tegelijk slijpt de oppositie de messen: zij willen zo snel mogelijk de Commissie Binnenlandse Zaken laten bijeenkomen over het drugsgeweld. Verlinden zegt “beschikbaar te zijn”. 
Meer
Lees meer...