Drukke agenda voor Kim Jong-un: na Trump wil ook de Syrische president Assad hem ontmoeten

Drukke agenda  voor Kim Jong-un: na Trump wil ook de Syrische president Assad hem ontmoeten

Bashar al-Assad is volgens staatsmedia van plan om Kim Jong-un in Noord-Korea te bezoeken. Het zou de eerste keer zijn dat de Noord-Koreaanse leider het Syrische staatshoofd ontvangt. Normaal zal hij deze maand ook de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore ontmoeten.

De historische ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un werd even in twijfel getrokken, maar eergisteren bevestigde de Amerikaanse president dat ze elkaar op 12 juni in Singapore zullen spreken. En intussen is er ook een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad op til, als we de staatsmedia in Pyongyang mogen geloven. Beide landen hebben alvast één ding gemeen: er lopen internationale sancties tegen zowel Noord-Korea als Syrië. Washington beschuldigde Noord-Korea er ook van Syrië te hebben geholpen met z’n wapenprogramma.

“Wijs leiderschap”

Het is niet alleen de eerste keer dat Assad naar Noord-Korea zou gaan, Kim Jong-un heeft in zeven jaar als leider van zijn land nog nooit een buitenlands staatshoofd ontvangen. Recent had hij wel ontmoetingen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, en met de Chinese president Xi Jinping.

“De wereld is blij met de opmerkelijke ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland”, klinkt het in een quote van Assad. De Syrische president zou dat toeschrijven aan “het wijze leiderschap van Kim Jong-un”. Hij zou ook zijn volledige steun aan het beleid en de maatregelen van Kim Jong-uns regime hebben toegekend. De twee landen hebben al een verleden samen, want volgens een gelekt VN-rapport zou Noord-Korea 40 items naar Syrië hebben gestuurd om chemische wapens te maken.

Chemische wapens

Onlangs grepen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met vergeldingsmaatregelen in toen Assad die wapens zou hebben ingezet tegen burgers. Het was ook niet de eerste keer dat de president wordt beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tegen zijn eigen landgenoten. Beide landen nemen het niet zo nauw met de mensenrechten en kregen hiervoor al meerdere internationale sancties.

De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un zal zich moeten focussen op het sluiten van het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea. Uit testen met ballistische raketten is de voorbije jaren gebleken dat Kim Jong-un een steeds gevaarlijker wapenarsenaal heeft. Assad zou nog voor de ontmoeting met Trump naar Noord-Korea gaan, dus afwachten hoe dat in de VS zal worden onthaald …

Gesponsorde artikelen