Drummer Bert Huysentruyt: “Gorki was Luc en Luc was Gorki” (interview)

Bert Huysentruyt is de laatste drummer van Gorki. Op de openingsavond van de Gentse feesten hebben hij en de andere ex-bandleden een eerbetoon gebracht aan Luc De Vos, hun frontman die op 29 november 2014 overleden is aan acuut orgaanfalen.

https://vimeo.com/133853747

Het is miezerig weer, met af en toe een regenvlaag en een stroomfalen, maar dat houdt de talrijke fans, artiesten en sympathisanten niet tegen om een eerbetoon te brengen aan dit icoon van de Vlaamse rockwereld. Bert staat ons te woord voor zijn optreden bij Sint-Jacobs, met Biesen, de band van Gorki-bassist Erik Van Biesen.

“Gorki was Luc en Luc was Gorki. Wij waren zijn begeleidingsband, met heel veel liefde en passie. Maar hij is er niet meer, en moest iemand anders zijn nummers zingen, het zou niet hetzelfde zijn. Dus Gorki is niet meer – alleen de muziek leeft voort”, stelt Huysentruyt.

Wat is je mooiste herinnering aan hem?

Huysentruyt: Goh, er zijn er zoveel… Ik weet nog wanneer de Witten (toetsenist Luc Heyvaerts, red.) en den Biesen (bassist Erik Van Biesen, red.) me gerekruteerd hebben voor Gorki. Luc en ik hadden elkaar al enkele keren tegen het lijf gelopen, maar hij kende me niet echt. De eerste repetitie was hij ook wat terughoudend. We stelden de drums op, hij zei bijzonder weinig – op een vriendelijke goeiedag na eigenlijk niets. Maar na de eerste twee, drie nummers zag ik hem helemaal opklaren. Het was heel fijn om zoiets te zien bij hem, Luc De Vos van Gorki! Dat ga ik nooit vergeten.

Had Luc iets anders kunnen worden dan artiest?

Huysentruyt: (schatert het uit) Nee. Hij ademde muziek en liedjes. Dus nee, ik denk het niet.

Wat waren Lucs lievelingsplekken op de Gentse Feesten?

Huysentruyt: Hij zat dikwijls bij Bataclan, met zijn vrouw. Maar groot of klein, jong of oud: hij probeerde van iedereen zoveel mogelijk mee te pikken. Dat was het unieke aan Vos. We hadden het on tour vaak over andere bands en hun concerten. Hij was tevens een begenadigde muzikant.

Hoe zie je op tegen de eerste Gentse Feesten zonder Luc?

Huysentruyt: Het is heel speciaal. Ik ben niet van Gent, dus de impact van wat de Gentse Feesten zijn met of zonder iemand zijn me niet bekend maar ik heb hier wel een paar keer gespeeld met Gorki opgetreden, op ditzelfde podium. Het is bijzonder emotioneel, maar ook bevreemdend om vanavond hier zonder hem te spelen.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia/Mediaraven – tekst: Ruben De Keyzer, foto: Michael Vanderheyden, video: Timothy De Ghouy en Thomas Nooren

Meer
Lees meer...