Akelig accuraat: Duits-Deense tv-serie voorspelde het coronavirus

Sløborn
Evelin, gespeeld door Emily Kusche, en haar broers. Foto: Krzysztof Wiktor/ZDF

Wanneer in het noorden van China een vogelgriepachtige ziekte wordt ontdekt die oorspronkelijk bij duiven voorkomt, liggen de bewoners van een idyllisch eiland in de Noordzee er niet wakker van. Tot op een dag een zeilboot met aan boord de gemummificeerde lichamen van een Brits koppel aanspoelt op het strand. Vervolgens blijkt dat ze het virus met zich meenamen.

Het klinkt alsof de makers van de Duits-Deense tv-serie Sløborn zich lieten inspireren door de uitbraak van het coronavirus. Maar geloof het of niet: de opnames van Sløborn vonden in de herfst van 2019 plaats op het Duitse-Friese eiland Norderney en in de Poolse kustplaats Sopot. De achtdelige reeks verscheen vorige week op de Duitse televisieomroep ZDF en is dus brandend actueel.

Mondmaskers en social distancing

Sløborn is de naam van het fictieve eilandje waar het verhaal zich afspeelt. Wanneer de uitbraak van het virus er losbarst, verandert het leven op het anders rustige eiland in pure chaos en verwoesting.

Net als met het echte coronavirus worden de eilandbewoners geadviseerd om mondmaskers te dragen en voldoende ruimte tussen elkaar te laten. Terwijl er een quarantaine wordt ingevoerd, ontstaan en allerlei complottheorieën over de oorsprong van de uitbraak.

Twijfel om de serie uit te zenden

De bedenkers van de serie beschreven het als “een post-apocalyptische rampenthriller die is samengebracht in een epos”. Volgens hen onderzoekt de reeks “wat er met de moderne mens gebeurt als het dunne vernis van onze beschaving in elkaar stort”. De Duitse omroep ZDF had de uitzending bijna geannuleerd omdat het vond dat het verhaal te hard op de realiteit leek en dat het te gevoelig zou zijn voor sommige kijkers. “De vraag was of we de serie net op dit moment wel aan onze kijkers zouden laten zien”, vertelde schrijver en regisseur Christian Alvart aan de pers voorafgaand aan de eerste uitzending.

Bundeswehr
De Bundeswehr, het Duitse leger, komt aan op Sløborn om te helpen met de evacuatie. Foto: Krzysztof Wiktor/ZDF

Tijdens de voorbereidingen vroeg de regisseur raad aan virologen en hulpverleners om te weten te komen welke maatregelen de Duitse overheid zou nemen in geval van een dodelijke pandemie. Alvart zei dat hij geïntrigeerd was door de gedachte dat zulke rampen “vooral elders” voorkomen en vroeg zich af hoe het zou zijn als zo’n ramp hier bij ons toeslaat. “Ik was verbaasd hoe we de media voortdurend bezig horen over rampen in de wereld, terwijl ons eigen leven gewoon doorgaat”, zei hij.

Toen Duitsland in lockdown werd gezet, was de serie in post-productie. “Het gaf me rillingen over mijn rug, wetende wat we vorig jaar hadden gefilmd”, zei Alvart.

Reactie op de serie

Duitse tv-recensenten lijken de serie zachtjes te bespotten. “Niet erg subtiel”, was het oordeel van Der Spiegel. Wellicht verwijst de recensent naar een van de symptomen van het virus in de serie: de afscheiding van bloed uit de oogkassen. Süddeutsche Zeitung zei dat de show zonder de recente gebeurtenissen rond het coronavirus “een doorsnee horror- en rampenfilm” zou zijn geweest. In Die Zeit stond te lezen dat Sløborn “de ongewilde serie over het coronavirus is, de fictieve versie van de realiteit van de afgelopen maanden.”

Gesponsorde artikelen