Duits festival Rock am Ring is geëvacueerd wegens terreurdreiging

Duits festival Rock am Ring is geëvacueerd wegens terreurdreiging

Het Duitse rock- en metalfestival Rock am Ring is geëvacueerd omwille van concrete aanwijzingen van terreurdreiging. Het festival laat op Twitter weten dat het de instructies van de politie volgt. Over de concrete aard van de dreiging is nog niets bekend.  90.000 mensen hebben zich zich naar de uitgangen moeten begeven. Vanavond gaan er geen optredens meer door. Voor de headliner Rammstein, de absolute topact, zijn maar liefst 90.000 mensen naar Nürburgring afgezakt.

“Omwille van terreurdreiging heeft de politie ons geadviseerd het festival te onderbreken. We vragen alle festivalgangers om het festivalterrein te verlaten op een kalme en gecontroleerde manier”, schrijft de organisatie op Facebook. “We moeten de politieonderzoeken steunen.”

Onze newsmonkey-redacteur ter plaatse laat weten dat bij het optreden van Liam Gallagher afgeroepen werd dat iedereen zich naar de uitgang moest begeven vanwege een mogelijke terroristische dreiging.

90.000 mensen hebben dat advies momenteel heel gedisciplineerd opgevolgd. Ook de security weet voorlopig van niets en zegt dat het de richtlijnen van de politie opvolgt. Probleem is dat ter plekke niet iedereen tegelijkertijd buiten raakt. Ook kan er nog geen enkele auto vertrekken.

Het gerucht doet er de ronde dat twee festivalmedewerkers verdacht zouden zijn van terroristische plannen. Dit werd tot nu toe nog niet officieel bevestigd.

Vanavond geen Rammstein

Via social media zullen de festivalgangers op de hoogte gehouden worden van de situatie. “We hopen het festival morgen verder te zetten”, klinkt het bij de organisatie.

Onze newsmonkey-redacteur laat weten dat er vandaag geen optredens meer zullen doorgaan.

Vandaag hadden normaal ook Rammstein en Bastille het podium bestegen. Festivalorganisator Mark Lieberberg die ook niet precies weet wat er gaande is, hoopt headliner Rammstein nog te kunnen verplaatsen, maar de kans lijkt klein dat dat zal lukken. “Rammstein is de absolute topact, 90.000 mensen zijn voor die band naar hier gekomen”, aldus onze newsmonkey-redacteur.

“De politie is nu met honden aan het zoeken naar springstoffen”, vertelt de Belgische festivalganger Andreas Jodocy aan de VRT. “De festivalgangers zelf zitten nu allemaal op de camping en zijn daar zelfs een beetje aan het vieren.”

“Concrete aanwijzingen”

“Na de recente aanslag in een concertzaal in Manchester werd de veiligheid op Rock am Ring al verstrengd. Het aantal veiligheidsmensen werd opgetrokken tot 1.200”, laat de politie weten in een mededeling. Dat meldt persbureau Belga.

“Achtergrond zijn concrete aanwijzingen op grond waarvan een terroristische dreiging niet is uit te sluiten. Momenteel wordt met man en macht gewerkt aan het onderzoek”, zei een woordvoerder van de politie van Koblenz, die verantwoordelijk is voor de streek in Rijnland-Palts. “We hopen dat het festival morgen kan worden voortgezet.”

Rock am Ring is het bekendste rockfestival van Duitsland. In totaal spelen er bijna honderd acts tijdens het festival, dat drie dagen duurt.

Vorig jaar werd het festival getroffen door noodweer en kon het eigenlijk maar een halve dag doorgaan. Het jaar daarvoor vielen er 33 gewonden op het festival door een blikseminslag.

Festivalorganisator Mark Lieberberg is boos:

“Als het aan mij lag, was het festival vanavond niet afgelast”

Zo ligt het festivalterrein er na de evacuatie bij:

Deze festivalbezoeker is radeloos:

De evacuatie zou kalm en efficiënt verlopen zijn:

Gesponsorde artikelen