Duitse politie laat de verdachte Pakistaan vrij, de dader van de aanslag loopt dus nog vrij rond

De 23-jarige Pakistaan die gisterenavond opgepakt werd na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is vanavond opnieuw vrijgelaten. Er zijn volgens de procureur te weinig bewijzen tegen de man. “We hebben de verkeerde vast. De echte dader loopt nog vrij rond en is gewapend”, klonk het deze middag al bij de politie. 

“Die Angaben des mutmaßlichen Täters seien überprüft und als korrekt erachtet worden”, luidde het vanmiddag. Of: het verhaal van de 23-jarige Pakistaanse vluchteling dat hij niks te maken heeft met de aanslag, zou kloppen. Hij werd gisterenavond zo’n twee kilometer van de kerstmarkt aangehouden “omdat hij leek te beantwoorden aan de beschrijving” van de chauffeur van de vrachtwagen. De man was gekend bij de politie, maar niet voor radicalisering.

Dat hij er niets mee te maken heeft, wordt nu bevestigd: er zijn volgens de procureur te weinig bewijzen tegen de man. Zo vond de politie bijvoorbeeld geen bewijs dat de man in de cabine van de vrachtwagen geweest was. En volgens de krant Die Welt werd er ook geen bloed aangetroffen op zijn kledij. En dus is hij vanavond vrijgelaten.

De echte dader is dus nog op vrije voeten. Bovendien is hij mogelijk gewapend, want het wapen waarmee de passagier doodgeschoten werd, is nog niet gevonden. Eerder zei politietopman Klaus Kandt al dat een “gevaarlijke crimineel zich wellicht nog in de natuur bevindt”.

Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Er zijn 48 mensen gewond geraakt, van wie 18 er slecht aan toe zijn.


Meer
Lees meer...