Heropflakkering van coronavirus in Duitsland: reproductiegetal meer dan 3 keer zo hoog als bij ons

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werd bij 1.331 mensen een nieuwe besmetting met het coronavirus vastgesteld. De oorzaak ligt bij het vleesverwerkingbedrijf Tönnies. Toch voeren de autoriteiten er voorlopig geen nieuwe lockdownmaatregelen in.

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat voorlopig niet opnieuw in lockdown. Dat kondigt lokaal minister-president Armin Laschet (CDU) aan tijdens een persconferentie.

Laschet benadrukt dat een lockdown voorlopig niet nodig lijkt, aangezien alle gevallen te herleiden zijn naar de vleesfabriek van Tönnies. “Een nieuwe lockdown kunnen we niet uitsluiten, maar zolang we er alles aan doen om te voorkomen dat er meer mensen besmet raken, kunnen we beter andere doelgerichte maatregelen nemen”, zegt Laschet.

1.331 besmette werknemers

Bij maar liefst 1.331 werknemers van Tönnies werd het coronavirus vastgesteld. Zo’n 2.000 andere geteste mensen hadden het virus niet opgelopen. De lokale autoriteiten zeggen dat het bedrijf niet goed meewerkt aan het onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus. Heel wat medewerkers van de slachthuizen komen uit Oost-Europese landen, zoals Bulgarije en Roemenië. Laschet waarschuwt hen nu om voorlopig in Duitsland te blijven.

Eerder zei de lokale gezondheidsminister al in de kwaliteitskrant Die Zeit “al langer te weten dat het grote probleem een gebrek aan transparantie is”.

Reproductiegetal

Duitsland werd in heel Europa bewierookt omwille van zijn doeltreffende aanpak van het coronavirus. Toch blijven onze oosterburen worstelen met lokale uitbraken. Afgelopen zaterdag maakte het Duitse Robert Koch Institut nog bekend dat het reproductiegetal in Duitsland is gestegen naar 1,79, ten opzichte van 1,06 vrijdag. Zondag schoot de R-factor zelfs naar 2,88. In ons land ligt de R-waarde momenteel op 0,87.

Dat wil zeggen dat 100 mensen die met het virus besmet zijn, gemiddeld 288 anderen besmetten in Duitsland. Om de verspreiding van het virus tegen te houden, is het nochtans uitermate belangrijk dat het reproductiegetal onder 1 blijft.

Het Robert Koch Institut wijt deze stijging aan een reeks lokale uitbraken, zoals in de vleesverwerkingsindustrie, maar ook in logistieke centra en opvangcentra voor asielzoekers of kerkdiensten.

Meer
Lees meer...