Duitsland past reisadvies Turkije aan: “Verhoogde voorzichtigheid”

Duitsland past reisadvies Turkije aan: “Verhoogde voorzichtigheid”

De Duitse regering neemt maatregelen tegen Turkije omdat het mensenrechtenactivist Peter Steudtner zonder proces vastgezet heeft. Zo past Duitsland het reisadvies voor Turkije aan door “verhoogde voorzichtigheid” aan te raden. Ook raadt Duitsland bedrijven af om nog in Turkije te investeren en wil het de EU-toetredingsbijdragen aan Ankara in overleg met de andere lidstaten schrappen.

De relaties tussen Turkije en Duitsland gaan er nog verder op achteruit. Omdat Ankara de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner heeft opgepakt en in voorlopige hechtenis houdt, neemt de Duitse regering maatregelen. Zo wordt het reisadvies aangescherpt. “Iedereen moet zich afvragen of hij wel echt naar Turkije wil”, zegt Duits minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD). “Mensen die van Duitsland naar Turkije willen reizen, lopen een risico. We moeten tot een nieuwe houding ten opzichte van Turkije komen.” Het reisadvies zegt dat Duitse reizigers zich in Turkije bij de ambassade in Turkije moeten laten registreren, zelfs bij korte reizen.

Ook raadt Duitsland bedrijven af om nog in Turkije te investeren. Duitse bedrijven maken bekend dat investeringen in Turkije nu al uitgesteld zijn. Die dalingen zouden geen grote gevolgen hebben voor de gehele Duitse export. Ook wil de regering in overleg met de EU-partners de toetredingsbijdragen aan Turkije schrappen. Nu krijgt Ankara jaarlijks nog enkele honderden miljoenen euro’s van de EU. De maatregelen werden in overleg met bondskanselier Angela Merkel (CDU) en SPD-voorzitter Schulz goedgekeurd. Merkel noemt ze “noodzakelijk en onontbeerlijk, gezien de ontwikkelingen”.

Arrestatie mensenrechtenactivisten

Steudtner werd op 5 juli met andere activisten opgepakt toen zij een cursus volgden in de buurt van Istanbul. Een van de anderen is de Turkse directeur van Amnesty International. Volgens Turkije maken de arrestanten deel uit van een gewapende, terroristische organisatie. Human Rights Watch spreekt dat tegen en heeft het over een politieke afrekening. Gabriel veroordeelt de arrestatie, Duitsland eist dan ook de onmiddellijke vrijlating van Steudtner. Omdat de situatie zo ernstig is, is Gabriel vervroegd uit vakantie teruggekomen. Volgens hem wil Turkije met zo’n moves critici de mond snoeren.

Gisteren werd de Turkse ambassadeur in Duitsland naar het Duits ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden met de mededeling dat de arrestaties onbegrijpelijk zijn. De reactie van het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken was dan weer dat de opmerkingen van Duitsland onacceptabel zijn. “Duitsland is te ver gegaan door zich te bemoeien met het Turkse rechtssysteem”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Van kwaad naar erger

Het gaat al langer slecht tussen Turkije en Duitsland. Zo is Duitsland woedend om de arrestatie van Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. Die zit al sinds februari zonder proces vast op verdenking van “propaganda voor terreur” en het “aanzetten tot haat”.

Daarnaast weigert Turkije om Duitse politici op bezoek te laten gaan bij Duitse militairen die in Turkije zijn gestationeerd. Duitsland besloot daarop zijn troepen over te plaatsen naar Jordanië. Turkije is dan weer misnoegd vanwege het politiek asiel dat Turkse officieren hebben gekregen in Duitsland na de mislukte staatsgreep in het land in juli vorig jaar. De Turkse president Erdogan heeft eerder ook gezegd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel “echte nazipraktijken” gebruikt.

Gesponsorde artikelen