Duiven krijgen de pil in Tongeren, maar hoe pakken andere steden dat aan?

Duiven krijgen de pil in Tongeren, maar hoe pakken andere steden dat aan?

De stad Tongeren gaat hun duiven binnenkort voederen met anticonceptie. Ze doen dat om het grote aantal duiven in Tongeren te verminderen en zo ook de overlast te beperken. In Italië passen ze de geboortebeperking al langer toe, maar andere Vlaamse steden zijn geen fan van de maatregel.

Tongeren heeft al langer last van stadsduiven. Momenteel zitten er zo’n 160 beestjes in de stad, maar als je weet dat een duivenkoppel op twee jaar tijd voor zo’n 150 nakomelingen kan zorgen, dan besef je dat er een oplossing moet komen.

De Tongerse duiven zitten vooral op drie plaatsen: aan de Onze-Lieve-Vrouw-Basiliek, de Begijnhofkerk en de Julianus-site. Burgemeester Patrick Dewael van Open Vld vertelt nu dat er op die drie plaatsen in de stad speciale maïs zal gestrooid worden voor de duiven. Die maïs is behandeld met het geneesmiddel R-12 en dat zal er dus voor zorgen dat er na één jaar al zo’n 20 tot 30% minder duiven zouden zijn. Na vijf jaar kunnen dat al 80% minder duiven zijn.

Italie

In Italië passen ze de pil voor duiven al 20 jaar toe en nog geen maand geleden liet ook de Spaanse stad Barcelona weten dat ze starten met de geboortebeperking van duiven. Het is dus nog geen wijdverspreide techniek.

Beschermde duiven

Groen Tongeren ziet de aanpak niet zitten, omdat ze vrezen dat ook andere vogels de maïs zullen eten. Turkse tortels en houtduiven bijvoorbeeld zijn beschermde duivensoorten, dus het is niet de bedoeling dat zij zich beperkter kunnen voortplanten, stelt de partij. Diezelfde bekommernissen worden gedeeld door Vogelbescherming Vlaanderen.

Dierenarts van het duivenproject Pieter Colla zegt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen: “Kleinere vogels zijn sowieso anatomisch beperkt om maïskorrels op te eten. Daarnaast moeten de duiven het middel vijf dagen per week innemen en bovendien moet de ingenomen dosis hoog genoeg zijn, wat vrij onwaarschijnlijk lijkt aangezien het de stadsduiven zijn die domineren op de plaatsen waar we de speciale maïs gaan uitstrooien.”

iStock

Belgische steden

In andere Vlaamse steden is er voorlopig nog geen sprake van de duivenpil. Zij pakken het duivenprobleem anders aan.

Zowel in Antwerpen, Gent als in Brugge worden de dieren nog steeds gevangen in een kooi of duiventil waarna ze op een diervriendelijke manier gedood worden. In verschillende steden zoals ook Gent en Brussel zijn er ook slechtvalken in het stadscentrum die ‘circle of life-gewijs’ zorgen dat het aantal duiven beperkt blijft.

Niet voederen

Eén belangrijke maatregel geldt wel in alle steden in ons land en ver daarbuiten: voeder de duiven niet! Het lijkt als een onschuldig en diervriendelijk gebaar, maar de duiven blijven op die manier samenhokken op drukke plaatsen én brood is ook niet gezond voor duiven. Het vult hun maag, maar geeft de vogels heel weinig voedingsstoffen.

Ruim ook zeker overal je afval op zodat ook daar duiven de kans niet krijgen om zichzelf vol te proppen met ongezonde dingen en om te blijven samentroepen op drukke plaatsen.

iStock

Gesponsorde artikelen