Duizend extra Amerikaanse militairen naar Midden-Oosten: slecht nieuws voor wereldwijde economie

De Verenigde Staten stuurt ongeveer duizend extra militairen naar het Midden-Oosten als reactie op de toenemende spanningen met Iran. Dat laat het Pentagon zelf weten. Iran zou achter een aanval op olietankers zitten en ontgint bovendien meer uranium dan toegestaan is, dat is de stof waarmee atoomwapens gemaakt worden. Deze escalerende spanningen zijn ook slecht nieuws voor de wereldwijde economie.

“De recente aanvallen van Iran bevestigen de betrouwbare inlichtingen die we hebben over het vijandige gedrag van Iraanse troepen”, schrijft waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan in een officiële verklaring. Dat meldt onder andere persbureau Bloomberg.

Hij meldt ook dat Washington geen conflict wil met Iran, maar dat de extra manschappen gestuurd worden om de Amerikaanse troepen en belangen in het Midden-Oosten te beschermen.

Nucleaire akkoord geschonden

De aankondiging van de VS volgt op de mededeling van Teheran dat het op korte termijn meer verrijkt uranium zal hebben dan is toegestaan volgens het nucleaire akkoord van 2015 dat met de internationale gemeenschap gesloten werd. Uranium is een belangrijk bestanddeel voor het produceren van een atoombom.

Iran vindt dat het zich niet langer aan de atoomdeal moet houden, omdat de VS er in 2018 uit stapte. Daarop legde het Witte Huis Iran meteen nieuwe economische sancties op en verbood het andere landen om nog handel te drijven met het land. De Iraanse economie wordt zwaar getroffen door die maatregelen.

epa: een kernreactor in Iran

Aanval op olietankers

Bovendien acht Washington Iran verantwoordelijk voor de aanval op twee olietankers in de Golf van Oman tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Iran. De Iraanse VN-delegatie stelde dat de Amerikaanse beschuldigingen ongefundeerd waren. De twee olietankers vatten vuur en raakten ernstig beschadigd.

Alles leek echter te wijzen op een aanval, en Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wees al snel met de vinger naar Iran. Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk steunden Pompeo en de VS in die claim.

epa: exclusieve beelden van de Amerikanen

Schade voor wereldwijde economie

In feite zijn deze escalerende spanningen slecht nieuws voor de wereldwijde economie. Zo is de Straat van Hormuz, die tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman ligt, slecht enkele tientallen kilometers breed.

Meer dan een derde van het transport van ruwe olie gebeurt via die wateren. Er is sprake van bijna 20 miljoen vaten die vervoerd worden per dag. Op de dag van de aanval op de olietankers steeg de olieprijs al met bijna 4 procent. Meer Amerikaanse troepen in het gebied zal de spanningen wellicht alleen maar verhogen en de doorgang van schepen verder bemoeilijken.

epa: exclusieve beelden van de Amerikanen

Nieuwe beelden

De doorslag voor deze extra manschappen waren de nieuwe beelden die het Amerikaanse leger pas nog vrijgaf. De Amerikanen zouden daarvoor een helikopter ingezet hebben van het type MH-60R dat laag kan vliegen.

Op die beelden zouden bewijzen te zien zijn dat Iran achter de incidenten in de Golf van Oman zit. Je zou erop kunnen zien dat de Iraanse Revolutionaire Garde een onontplofte magneetmijn weghaalt bij een Japans schip dat was beschadigd bij het incident. 

epa: exclusieve beelden van de Amerikanen

Iran blijft ontkennen

Ook dit wordt in Teheran echter met klem ontkend. De autoritaire, sjiitische staat stelt dat hun vijanden in de regio – waarvan Saoedi-Arabië de belangrijkste is – meer spanningen proberen te creëren om Iran te beschadigen. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep op om een onafhankelijk onderzoek in het leven te roepen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de VS versterking richting het Midden-Oosten stuurt. Eind vorige maand werden nog 1.500 extra manschappen naar de regio gestuurd als reactie op een sabotageactie tegen Saudische olietankers. Ook toen wees Washington met de vinger naar Iran.

epa
Meer
Lees meer...