Duizenden gehackte foto’s onthullen gruwelen binnen concentratiekampen van Xinjiang: “Xi wil er nog meer bouwen”

Een gigantische database van schokkend beeldmateriaal uit de Chinese concentratiekampen in Xinjiang werd dinsdag gepubliceerd door de BBC.

Sinds 2020 zouden er zeker zo’n 1,5 miljoen Oeigoerse Chinezen worden vastgehouden in concentratiekampen in de semi-autonome provincie Xinjiang. Daar wonen zeker zo’n 12 miljoen etnische Oeigoeren en andere mensen van Turkse origine. De meesten van hen zijn moslim en proberen hun eigen cultuur in stand te houden onder het bewind van de Communistische Partij. 

In 2017 begon Peking in Xinjiang met het optrekken van verschillende kampen voor Oeigoeren. Die kampen, zogezegd scholen, zouden dienen voor de “heropvoeding” van Oeigoeren en om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt in China. In de realiteit worden Oeigoeren er massaal gevangen gezet en vervolgens zwaar mishandeld en gedwongen om hun geloof en cultuur af te zweren. De Chinese staat deelt gretig terroristische verdenkingen uit in de regio om potentieel opstandige Oeigoeren naar de kampen te loodsen.

Maar sinds deze week lijdt het geen twijfel meer dat het in feite gaat over concentratiekampen waar systematisch de vernietiging van de Oeigoerse gemeenschap wordt bewerkstelligd. Dinsdag publiceerde de BBC namelijk een gigantische database, genaamd de “Xinjiang Police Files” van gehackte foto’s en gegevens waarin de gruwelijke omstandigheden binnen de kampen duidelijk worden. BBC kon de gegevens, die ontvreemd werden van de lokale Chinese politie, begin dit jaar bemachtigen en verifiëren.

12 procent van de volwassen Oeigoeren in concentratiekampen

Het is de eerste keer dat we duidelijk beeldmateriaal krijgen van binnenin de concentratiekampen. De database bevat zeker 5.000 beelden van personen die werden opgepakt door de politie. Zo’n 2.884 van hen zouden geïnterneerd zijn in de kampen. Documenten die de hackers konden inkijken, tonen aan dat zeker 12 procent van de volwassen Oeigoerse bevolking zich sinds 2018 in dergelijke kampen bevindt.

De publicatie van de gegevens door BBC deze week is zeker geen toeval. Michelle Bachelet, een voormalige president van Chili en tegenwoordig de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, bezoekt deze maand de provincie Xinjiang om er de situatie te inspecteren. Critici vrezen echter dat Bachelet geen toegang tot de concentratiekampen zal krijgen.

Verwacht overigens vooral geen veroordeling vanuit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties over de Chinese kampen. Dictaturen zoals Rusland, Syrië, Cuba, Iran en Venezuela bemachtigden reeds een zitje binnen dit internationale orgaan. Het bezoekje van Bachelet draait nu al uit op een schertsvertoning. Maandag kreeg zij van Chinees Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi een handleiding voor het “respecteren en beschermen” van de Mensenrechten cadeau. Ondertussen gaat Peking genadeloos verder met het opsluiten van Oeigoeren.

Xi Jinping direct betrokken

Deze “Xinjiang Police Files” leveren het sterkste bewijs tot nu toe dat de Chinese staat van plan is om elke mogelijke uiting van een Oeigoerse identiteit, cultuur of islamitisch geloof binnen China uit te roeien. 

Zo bevat de database een vertaalde speech van Chinees Minister van Openbare Veiligheid Zhao Kezhi uit 2018. Daarin wordt duidelijk dat de Chinese staat tegen 2010 al zeker tussen de één en twee miljoen Oeigoeren en andere etnische minderheden had “geïnterneerd”. In zijn toespraak verwijst hij ook naar de actieve steun die Chinees president Xi Jinping zou geven aan een “harde aanpak” en “heropvoeding” in Xinjiang, alsook extra uitgaven voor extra “detentiefaciliteiten” om de toestroom van gevangen Oeigoeren op te vangen.

“Deze gegevens onthullen hoe Chen Quanguo (lid van het Chinese politburo, red.) het bevel geeft om te schieten (op gevangenen die willen ontsnappen, red.), en hoe Xi Jinping nog meer kampen eist omdat de bestaande kampen al overvol zitten”, zegt de Duitse antropoloog en Xinjiang- en Tibet-onderzoeker Adrian Zenz op Twitter.

(ddw)

Meer
Lees meer...