Duizenden jongeren maken kennis met arbeidsmarkt via online platform

Duizenden jongeren maken kennis met arbeidsmarkt via online platform

Om jongeren meer te bereiken en voor te bereiden op een toekomstige job werkt de VDAB via een online platform, bijgenaamd VICK. Dit platform moet hen, in hun eigen online leefwereld, een eerste kennismaking bezorgen met de arbeidsmarkt. Dat lukt vrij aardig, blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Miranda van Eetvelde (N-VA) opvroeg bij de bevoegde minister van Werk, Philippe Muyters. Op minder dan 2 jaar tijd zijn er 17.875 laatstejaarsstudenten geweest die zo hun eerste ervaringen met de arbeidsmarkt hebben opgedaan.

Jongeren moeten vaak lang zoeken hoe ze hun eerste stappen zetten richting een job. Schoolverlaters zijn niet altijd op de hoogte over het reilen en zeilen van solliciteren en het zoeken naar geschikte jobs. Om hen daarbij te helpen heeft de VDAB in april 2015 het VICK-platform opgericht. Via deze moderne, online aanpak wordt er getracht hen meer te bereiken en hen meer kennis over de arbeidsmarkt bij te brengen.

Wisselwerking

Het platform werkt via applicaties die eigen zijn aan de leefwereld van jongeren. Zo kunnen zij ideeën opdoen voor een toekomstige carrière, ontdekken hoe en waar ze het best kunnen solliciteren en welke stappen er nodig zijn voor een goede sollicitatie. Miranda Van Eetvelde: “Het platform moet een eerste stap zijn naar de arbeidsmarkt toe. Maar het stopt daar natuurlijk niet. Jongeren kunnen doorverwezen worden en intensiever begeleid worden om meer kans te maken op een volwaardige job.”

Het platform bestaat net geen 2 jaar. Op die tijd zijn er 17.875 unieke contacten geweest met laatstejaarsstudenten. Dat helpt die jongeren maar ook de VDAB. Het zorgt voor een schat van informatie (ze krijgen een zicht op de noden van jongeren) maar tegelijkertijd zijn de online applicaties een experiment om jongeren beter te bereiken in hun eigen leefwereld. Hierdoor kunnen toekomstige contacten geperfectioneerd worden.

Samenwerking met onderwijs

Het onderwijs wordt nauw betrokken bij de opmaak en promotie van VICK. Omdat de doelgroep voornamelijk bestaat uit laatstejaarsstudenten bestaan er heel wat samenwerkingen met scholengroepen, directeurs en docenten. Van Eetvelde “De zoektocht naar een job begint voor vele jongeren al in hun laatste jaar van de secundaire school. Een goede opvolging mag hier dan ook niet ontbreken. Ik ben alvast positief gestemd over het VICK-platform en ik hoop dat er in de toekomst nog meer gebruik van kan gemaakt worden. Want een goede basiskennis over de arbeidsmarkt is natuurlijk nauw verbonden met de kansen op werk.”

Gesponsorde artikelen