Duizenden kinderen geëvacueerd op Krim vanwege chemische ramp. Volgens Russische media zijn ze op “vakantie”

Duizenden kinderen geëvacueerd op Krim vanwege chemische ramp. Volgens Russische media zijn ze op “vakantie”

De Russische staatsmedia spreken doodleuk over een “verlenging van de zomervakantie” voor zeker 4.000 kinderen uit een stadje op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Maar in het dorp is een giftige chemische stof uit een titaniumfabriek gelekt. Het zou gaan om zwaveltrioxide. 

Sinds 25 augustus klagen inwoners van de stad Armjansk over ademnood, huiduitslag en brandende ogen. Een vettige, roestbruine substantie werd ’s nachts afgezet op auto’s, daken en planten, laten foto’s en video’s zien.

De stad met 22.000 inwoners ligt in het noorden op de landverbinding tussen het schiereiland en het Oekraïense vasteland, de eigenlijke grenslijn loopt een paar kilometer verderop.

Drie dagen nadat de eerste symptomen waren opgetreden, zei de gouverneur van de Krim, Sergey Aksyonov, dat uit monsters bleek dat er geen gevaar voor de bevolking was.

Krimskij Titan

Ondertussen hebben de autoriteiten officieel bevestigd wat voor de inwoners van Armjansk vanaf het begin duidelijk was: de giftige neerslag moet afkomstig zijn van de chemische fabriek “Krimskij Titan”, die onder andere meststoffen produceert, zoals titaniumdioxide, zwavelzuur en zwaveldioxide.

De fabriek is de grootste werkgever in de stad. Tegenwoordig behoort ze tot het bedrijfsimperium van de Oekraïense oligarch Dmytro Firtash, die altijd een pro-Russische positie in zijn thuisland had ingenomen en aanvankelijk ook de separatisten in Oost-Oekraïne steunde.

Pas dinsdag werden 4.000 kinderen met de bus uit de stad meegenomen – tien dagen nadat de eerste bewoners medische hulp zochten. De kinderen leven voorlopig in sanatoria, wat in de Russische staatsmedia wordt beschreven als “een verlenging van de zomervakantie”.

Oorzaak ramp heeft politieke roots

Aksyonov verklaarde eerder dat de chemische fabriek de productie had stopgezet. De oorzaak van de toxische emissies is echter blijkbaar niet geëlimineerd. En de oorzaak ervan heeft te maken met een politiek probleem.

Volgens rapporten van voormalige werknemers wordt afval van productie immers verzameld in enorme reservoirs. Daar wordt het zuur verdund met water. Dat lukt echter niet meer, omdat Oekraïne stopte met het leveren van zoet water uit de Dnjepr na de annexatie van de Krim door Rusland in maart 2014.

Het waterprobleem is dus al meer dan vier jaar bekend. Sindsdien zijn er veel plannen geweest om bijvoorbeeld water af te voeren van de rivier de Kuban in het Krasnodar-gebied op het Russische vasteland. Maar terwijl een brug over de snelweg werd ingehuldigd van daar naar de Krim in het voorjaar, bleef het waterprobleem onopgelost.

Droogte

Nieuwe grondwaterputten, die tot 400 meter diep reiken, zouden het probleem moeten verhelpen. Maar de hete zomer heeft het gebrek aan water op de Krim opnieuw verergerd. Russische staatsmedia beschuldigen de regering van Kiev er ondertussen van verantwoordelijk te zijn voor de milieuramp in Armjansk.

Ook in Oekraïne geeft het lek overlast. Volgens een hoge lokale functionaris zijn 37 grenswachten overgebracht naar het ziekenhuis vanwege het lek.

Gesponsorde artikelen