Duterte, de Aziatische Trump, wil kinderen vanaf 9 jaar in gevangenis kunnen steken

Duterte, de Aziatische Trump, wil kinderen vanaf 9 jaar in gevangenis kunnen steken

Op de Filipijnen staan ze op het punt een wetsvoorstel goed te keuren waardoor kinderen al vanaf een leeftijd van 9 jaar in de gevangenis kunnen worden gestoken. Reden? Omdat misdaadbendes steeds vaker gebruik van de diensten van minderjarigen zouden maken. Ze worden onder meer ingezet om drugs te vervoeren.

Het voorstel komt van bondgenoten van president Duterte, bijgenaamd de Trump van Azië, die eind juni aantrad en sindsdien een omstreden aanpak van criminaliteit volgt.

Duterte wou de leeftijdsgrens eigenlijk op 12 jaar leggen, maar partijen die hem steunen willen nog verder gaan. Ook het herinvoeren van de doodstraf staat op het programma.

Zorgen

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties maken zich ondertussen grote zorgen over het wetsvoorstel waardoor kinderen in de gevangenis kunnen worden gestoken.

Op de Filipijnen zijn verschillende organisaties een campagne gestart tegen de nieuwe wet. “De gevangenis is geen plek voor een kind”, zegt Unicef in een verklaring aan het Franse persbureau AFP. Plan International, een organisatie die opkomt voor kinderen, waarschuwt voor een omgekeerd effect: in de gevangenis zullen kinderen juist wél geharde criminelen worden.

Al duizenden executies

Duterte beloofde in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen duizenden drugsdealers te vermoorden. Sinds zijn aantreden zijn bijna 2.000 mogelijke criminelen gedood bij confrontaties met de politie. Daarnaast zijn nog eens 2.800 van hen door “onbekende oorzaken” overleden. Critici van Duterte spreken van door de staat gesteunde, buitenrechtelijke executies.

Op de Filipijnen geldt momenteel een “staat van wetteloosheid”. Die werd afgekondigd door Rodrigo Duterte na een bomaanslag begin september. Niemand weet echt wat die “state of lawlessness” precies is.

Critici vrezen dat het ’t land langzaam verder schuift in de richting van een politiestaat.

Gesponsorde artikelen