E-sigaret zonder nicotine schadelijk voor hart en bloedvaten

Vaper
GettyImages

We hebben het allemaal wel eens gedaan: vapen. Dat is het roken van een elektrische sigaret. Het is beter dan een gewone sigaret, of dat is toch de algemene gedachte. Een nieuwe studie van de universiteit van Pennsylvania toont nu aan dat zelfs zonder nicotine een e-sigaret het hart en de bloedvaten kan schaden.

Een elektronische sigaret is helemaal niet gezond. Dat toont nieuw onderzoek van de universiteit van Pennsylvania aan. Ook al zit er geen nicotine in je e-sigaret, dan nog is het schadelijk voor je bloedvaten en je hart. De chemische stoffen en de hitte die het vloeibare goedje een smaak geven, zorgen voor giftige deeltjes die gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

E-sigaret vs sigaret
GettyImages

Het roken van een e-sigaret is totaal niet nieuw. Iedereen heeft wel een vriend of vriendin die het doet of deed. In het begin van de e-sigaret waren er veel onenigheden over het apparaatje. Daarom werd de verkoop ervan streng gereglementeerd in ons land. De Europese vereniging van longartsen gaf in juni de resultaten van een nieuw onderzoek vrij. Daarin zeiden de artsen dat de e-sigaret een truc is van de tabaksindustrie om hun rokers verslaafd te houden.

Amerikaans onderzoek

De nieuwe Amerikaanse studie doet mensen opnieuw twijfelen over de veiligheid van de e-sigaret. Om het effect van vapen zonder nicotine in de bloedvaten te achterhalen, deden ze een onderzoek bij 31 mensen die nooit gewone sigaretten gerookt hebben.

Zelfs na een sessie vapen werden er opmerkelijke resultaten vastgelegd, zo werd er minder zuurstof door je bloed gepompt. De bloedvaten van de deelnemers waren ook minder verwijd, waardoor er minder bloed door je lichaam kan stromen.

Vernauwde bloedvaten

Hoe meer de bloedvaten vernauwd worden in je lichaam, hoe minder de verschillende lichaamsdelen bereikt worden, waardoor ze minder zuurstof krijgen. Als alle zuurstof wordt afgesneden, dan kun je een beroerte of zelfs een hartaanval krijgen.

Felix Wehrli, co-auteur van het Amerikaans onderzoek, waarschuwt voor de gevaren van de e-sigaret. “De meeste mensen denken dat vooral nicotine schadelijk is, maar met deze studie hebben we net kunnen aantonen dat er ook gevaren zijn zelfs als er geen nicotine aanwezig is in de e-sigaretten. Als er al zo’n duidelijk effect is na één enkele sessie vapen, dan kun je zelf wel inbeelden wat het effect is op langere termijn”, vertelt de onderzoeker.

Gesponsorde artikelen