EA schaft ‘loot boxen’ in games niet af, ondanks dreiging met gevangenisstraf van Geens en internationale druk

EA schaft ‘loot boxen’ in games niet af, ondanks dreiging met gevangenisstraf van Geens en internationale druk

Over de hele wereld worden ‘loot boxen’ in games verboden. Het gaat om uitbreidingspakketten in een spel die je tegen betaling kan krijgen. Maar bij de gameontwikkelaar Electronic Arts zijn ze niet van plan om de praktijk op te geven. Onze minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dreigt nochtans met celstraffen en boetes tot 1,6 miljoen euro.

“We werken samen met allerlei spelers uit de industrie en met lokale overheden en jurisdicties”, zegt EA-CEO Andrew Wilson op een persconferentie. “Veel van hen werken al lang samen met ons en hebben bevestigd dat games zoals FIFA Ultimate Team geen gokspelen zijn.” Dat meldt het Amerikaans entertainmenttijdschrift Variety.

Hij bevestigt ook dat zijn bedrijf voorlopig niet van deze ‘betaalmanier’ afstapt: “We blijven verder duwen. We denken altijd aan onze gamers. We denken altijd na over hoe we dit soort ervaringen aan onze gamers kunnen aanbieden op een manier die transparant, leuk en eerlijk is. En we zullen erover communiceren met instellingen over de hele wereld.”

Vier criteria

Vorige maand kwam de Kansspelcommissie in ons land met een onderzoek naar ‘loot boxen’ naar buiten, dat besteld was door minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De games Overwatch, Star Wars Battlefront 2, FIFA 18 en Counter Strike Global Offensive kwamen in opspraak en er wordt gedreigd met celstraffen en boetes tot 1,6 miljoen euro als ze niet aangepast worden.

Enkel Star Wars Battlefront 2 muisde eronderuit omdat de ontwikkelaars kort na de lancering enkele aanpassingen doorvoerden om niet langer in de categorie ‘kansspel’ te vallen. De release van die EA-game was nochtans de aanleiding voor de internationale heisa rond ‘loot boxen’. Om van een kansspel te spreken, gebruikt de Kansspelcommissie vier criteria. Er is sprake van een spelelement, een inzet kan leiden tot winst of verlies en toeval speelt een rol in het spelverloop.

“Gevaarlijk voor geestelijke gezondheid”

De argumentatie van Geens voor de strenge maatregelen: “Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid. We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel.”

EA houdt been stijf

Wilson is er dus rotsvast van overtuigd dat ‘loot boxen’ geen vorm van illegaal gokken is. “Spelers ontvangen om te beginnen een specifiek aantal items in elke box”, luidt zijn argumentatie.

“Bovendien voorzien we op geen enkele manier een platform om items te verkopen met echt geld. We verbieden dus dat items doorgegeven worden met echt geld als betaalmiddel en we sporen dat soort illegale activiteiten actief op. We werken met instellingen in verschillende jurisdicties samen om dat te bereiken.”

Gesponsorde artikelen