Left Right
scrollTop top

EA stopt met de verkoop van FIFA-punten in België


EA stopt met de verkoop van FIFA-punten in België

EA zwicht dan toch onder de druk van de Belgische Kansspelcommissie en stopt de verkoop van FIFA-punten in ons land. De Kansspelcommissie stuurt al een tijdje aan om het gebruik van zogenaamde loot boxen in games aan banden te leggen. EA geeft nu dus toe, al stelt het bedrijf wel “het niet eens te zijn met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten”. 

EA Sports heeft dan toch toegegeven. De druk op de gaminggigant was groot, na het onderzoek van de Kansspelcommissie van vorig jaar. Die oordeelde dat digitale schatkistjes, de zogenaamde loot boxen, tegen de kansspelregels zijn. Dat onderzoek kwam er op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die loot boxen “gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid” noemde. Hij dreigde zelfs met celstraffen en gigantische boetes.

Blizzard was de eerste die zich genoodzaakt zag te stoppen met het aanbieden van loot boxen. Maar ook EA gaf zo al, mede door internationale druk, toe en schrapte de loot boxen in hun nieuwe Battlefield V. Maar nu gaan ze in ons land dus nog een stapje verder en stoppen ze met de verkoop van FIFA-punten, dat kondigen ze zelf aan op hun website.

FIFA Ultimate Team

Voor het nieuwe FIFA 19 was FIFA Ultimate Team weer een van dé grote speerpunten. In die modus kan je zelf een ploeg samenstellen met spelers die je koopt of die je krijgt uit packs, de FIFA-vorm van de bekendere loot boxen. Die packs koop je met coins die je kan verdienen in het spel, maar ook met FIFA-punten. Die koop je dan weer aan met echt geld. Maar de Kansspelcommissie aast al langer op games die dergelijke loot boxen hanteren en de druk op EA werd in ons land dus toch te groot.

“Na verdere gesprekken met de Belgische autoriteiten, hebben we besloten om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België”, schrijven ze zelf. De verandering zal worden doorgevoerd tegen 31 januari 2019. Vanaf februari zullen we in België dus geen FIFA-punten meer kunnen aankopen, op geen enkel platform. “Spelers hebben wel nog steeds toegang tot de Ultimate Team spelmodus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen”, stellen ze ietwat gerust. “Alle inhoud van het spel kan, zoals altijd het geval geweest is, gewonnen worden door het spel te spelen en spelers kunnen blijven gebruikmaken van munten en de transfermarkt.”

Wie nog FIFA-punten op z’n account heeft staan, zal die nog kunnen op gebruiken. Maar nieuwe aankopen, zit er dus niet meer in. “We wensen onze verontschuldigingen aan te bieden aan onze spelers in België voor het ongemak dat deze wijziging met zich meebrengt.”

“Zijn het niet eens met de interpretatie van de wet”

Ze wijzen er meteen ook nog eens op dat ze spelers wel degelijk “verschillende opties geven voor de manier waarop ze spelen, maar we nemen bovendien ook de kansen per pakket op in onze games voor de transparantie die onze spelers wensen om weloverwogen inhoudelijke keuzes te maken”. Nu zetten ze dus wel de stap en schrappen ze de verkoop van FIFA-punten. Maar blij zijn ze daar bij EA duidelijk niet mee. “Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten en blijven we zoeken naar meer duidelijkheid hierover.”

Wie dacht dat dit EA met een financiële kater zal opzadelen, stellen ze meteen ook nog even gerust: “De impact van deze wijziging op FIFA Ultimate Team in België heeft geen wezenlijke impact op onze financiële prestaties.”

TOTY

Het is natuurlijk niet toevallig net nu dat EA die stap zet. Een van de meest lucratieve periodes voor FIFA-games loopt samen met het nieuwe jaar. FIFA verkiest ieder jaar een Team of the Year, waarin de beste spelers van dat jaar een speciale card krijgen met verhoogde statistieken. Dit jaar mocht Kevin De Bruyne, als enige landgenoot, schitteren in het team van het jaar op FIFA (bekijk hier het volledige TOTY).

Vele gamers spenderen duizenden euro’s om een van die speciale kaarten in handen te krijgen (de gameanalist Michael Pachter stel net daarom al dat “loot boxen bestaan omdat gamers dom zijn”). Niet in het minst bekende YouTubers, die er ieder jaar een staatszaak van maken om het meeste TOTY’s binnen te halen. Maar laat die periode net achter ons liggen. EA heeft dus nog snel even kunnen cashen voor ze de Belgen hun FIFA-punten ontzeggen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…