Easy peasy om zo je diploma te halen: afgestudeerde vriend legt al 2 jaar examens van zijn lief af

Easy peasy om zo je diploma te halen: afgestudeerde vriend legt al 2 jaar examens van zijn lief af

’t Is blijkbaar écht niet moeilijk om fraude te plegen bij je examens aan de universiteit. Dat bewijst een koppel dat twee jaar lang examenfraude pleegde aan de KU Leuven. Een jonge man, die net was afgestudeerd aan de KUL, vulde simpelweg de examens van zijn vriendin in. De universiteit kwam erachter omdat één van de opzichters de pas afgestudeerde man herkende en de gevolgen voor het koppel zijn niet van de poes. 

Dit voorbeeld bewijst het wel: de opzichters tijdens examens letten niet altijd even goed op, het fotootje op je studentenkaart is duidelijk niet van belang en of je nu een vrouwelijke naam hebt en eruit ziet als een man (of omgekeerd) is allemaal oké aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Een jong koppel heeft namelijk al twee jaar het examensysteem van de universiteit kunnen bespelen. De jonge man, die zelf al een jaar is afgestudeerd, ging gewoon de examens van zijn vriendin invullen. Dat staat te lezen in de krant Het Laatste Nieuws.

In juni werden ze echter betrapt toen een van de examenopzichters de man herkende. “Hij studeerde vorig jaar al bij ons af, waardoor de surveillant in kwestie het vreemd vond dat hij nog eens kwam opdagen”, reageert KU Leuven-vicerector Rik Gosselink in Het Laatste Nieuws.

iStockphoto

Onderzoek naar handschriften

De opzichter heeft daarop de examencommissie op de hoogte gebracht van zijn ontdekking, die alles in het werk hebben gezet om te onderzoeken wat er gaande was. Een grafoloog heeft de handschriften van de examens onderzocht en daaruit bleek … dat hij de examens van zijn vriendin invulde.

En dat was niet alles, want uit later onderzoek bleek dat dat niet de eerste keer was. “Zowel afgelopen academiejaar als het jaar daarvoor stelden we fraude vast bij verschillende examens. Het gaat in totaal om een drietal proeven. Verder teruggaan in de tijd kunnen we niet, omdat we niet alles blijven bewaren”, zegt Gosselink nog.

iStockphoto

“Het systeem is niet waterdicht”

De universiteit staat door het voorval voor een raadsel: hoe is het in godsnaam mogelijk dat het koppel twee jaar lang fraude heeft kunnen plegen?! Elke student moet namelijk z’n handtekening zetten naast z’n naam op een aanwezigheidslijst én dan moeten ze ook nog eens hun studentenkaart tonen … waar een foto opstaat.

“Niet elk examen heeft dezelfde toezichter, waardoor de student in kwestie wellicht niet eerder herkend werd als ex-student”, legt de woordvoerder van de universiteit, Sigrid Somer, uit. “Ten tweede worden studentenkaarten gedrukt met een foto van de jongere als 18-jarige. Mensen veranderen, dus misschien is daar iets fout gelopen. In elk geval is gebleken dat het huidige systeem niet waterdicht is.”

Nieuw systeem

Voor dit voorval mensen op ideeën brengt: de KU Leuven heeft al gezegd dat ze koste wat kost een systeem zullen uitdokteren om dit in de toekomt te voorkomen. Dit academiejaar al wordt er een nieuw controlesysteem getest op de faculteit Rechtsgeleerdheid. “Studentenkaarten zullen voortaan elektronisch gelezen worden om na een examen de identiteit te verifiëren”, klinkt het.

Gevolgen

Om wie het precies gaat, wil de universiteit niet zeggen. De vicerector laat wel weten dat de fraude niet werd gepleegd op een campus in Leuven zelf, maar “op een andere faculteit”.

De gevolgen voor het koppel zijn niet van de poes. De studente wordt twee jaar gebannen van alle faculteiten van de KU Leuven. Voor de man valt het tot nu toe nog mee: zijn diploma kan niet worden ingetrokken, maar … de universiteit gaat wel een klacht indienen wegens valsheid in geschrifte én identiteitsfraude.

iStockphoto

Gesponsorde artikelen