Left Right
scrollTop top

Echt een bezoekje waard: 23 fantastische musea in ons Belgenlandje


Echt een bezoekje waard: 23 fantastische musea in ons Belgenlandje

Urgh, een museumbezoek! Dat is wat de meesten onder ons waarschijnlijk denken. Maar vergis je niet! Daar komt vanaf vandaag, op de internationale museumdag, verandering in. Hulpvaardig zoals we zijn, geven we je heel graag deze 23 absolute museapareltjes mee. #yourewelcome

1. Plantin-Moretus in Antwerpen

Dit museum is een absolute winnaar! Het stond als eerste ooit op de Unesco Werelderfgoedlijst, heeft de oudste drukpersen ter wereld én een superleuke, authentieke binnentuin. #winning

2. STAM in Gent

Het Gentse Stadsmuseum is een must see voor iedereen die iets met Gent heeft. In de eerste ruimte is de volledige vloer bedekt met een gigantische Google maps-achtige kaart van oud Gent en als je de laatste zaal verlaat, voel je je een echte Gent-expert. Missie geslaagd, STAM!

3. MAS in Antwerpen

Big is not always better … maar dat is het Museum Aan de Stroom waarschijnlijk wel. Het is het grootste museum van Antwerpen én ook gewoon een fantastisch mooi gebouw. Het wordt zelfs vaak gezien als één van de mooiste musea in de wereld. #SizeSometimesMatters

4. Middelheim openluchtmuseum in Antwerpen

Nood aan een combo natuur en cultuur? Dan is het Middelheim openluchtmuseum voor jou the place to be! Meer dan honderd jaar beeldende kunst kan je hier bekijken. En zeker niet van de minsten, want onder andere Ai WeiWei en Jan Fabre hebben hier installaties.

5. Muziekinstrumentenmuseum in Brussel

En dan nu een streepje muziek. Het gebouw van het MIM was in een vorig leven een warenhuis en is eigenlijk ook gewoon een kunstwerk op zich. Maar er is meer .. véél meer! Binnen vind je 7.000 verschillende soorten muziekinstrumenten. Een aantal daarvan ken je waarschijnlijk van toeten noch blazen :-).

6. In Flanders Fields Museum in Ieper

Het In Flanders Fields museum is een absolute klassieker. Een modern en interactief museum dat je alles vertelt over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog tot de herdenkingen van vandaag. Perfecte combinatie van old meets new!

7. Horta Museum in Brussel

Dit voormalige huis en atelier van Victor Horta staat helemaal in het teken van zijn leven en werk. Dit museum ademt gewoon art nouveau: van de zetels tot de glasramen. Wees wel voorbereid op wat trappenlopen want het huis bestaat uit veel verdiepingen. #WorthIt

8. Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Dit museum is één van de drukst bezochte van België. En terecht! Want de galerij van de dinosauriërs is dé grootste dinotentoonstelling van Europa. Die selfiestick komt zeker van pas wanneer je naast T.Rex Stan staat!

9. Dr. Guislain museum in Gent

Mag het voor jouw wat donkerder? Check dan zeker het Dr. Guislain-museum. Dit is het oudste psychiatrisch centrum van België. En hier krijg je echte gebruiksvoorwerpen uit de oude psychiatrie te zien: onderzoek én kunst. Crazy!

10. Modemuseum in Antwerpen

Dit is de ideale plek om wat inspiratie op te doen voor je gaat shoppen op de Meir. In het MoMu zijn er wisselende tentoonstellingen rond een bepaald thema of ontwerper. Je krijgt stukken te zien uit de collectie, maar ook de inspiratiebronnen voor de ontwerper. Een echt totaalpakket!

11. Hallepoortmuseum in Brussel

Er was eens … een stadspoort in Brussel die omgetoverd werd in een museum. Binnen vind je verhalen over Brussel en hoe de stad zich vroeger moest verdedigen tegen aanvallen. Volgens ons gaat het over ridders en draken, maar misschien hebben wij wat té veel fantasie.

12. Moof in Brussel

Brussel is dé stripstad en dan mag een stripmuseum natuurlijk niet ontbreken. In het Moof vind je een unieke collectie van figuurtjes, inclusief een gigantisch smurfenstandbeeld net voor de ingang. Het interieur is gesmurft door jonge artiesten en Brusselse studenten.

13. Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen

In dit museum vind je een gigantische collectie kunst uit de gotiek en renaissance van Nederland en België. De kunstwerken, inclusief schilderijen van Pieter Bruegel, waren in een ver verleden allemaal eigendom van de kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh.

14. Villa Empain in Brussel

Voor je dit museum bezoekt, moet je je voorbereiden op de gigantische vlaag jaloezie die je zal overvallen. Een gigantische villa, volledig in art déco-stijl, een zwembad, … en dat allemaal gebouwd in opdracht van de toen 21-jarige baron Empain! Some people have it all!

15. Museum M in Leuven

Het M Museum heeft een eigen collectie van 46.000 werken mét als specialleke unieke schilderijen uit de late gotiek. Als je van wat meer actie houdt, plan dan zeker je bezoek op één van de dagen dat er lezingen, presentaties of rondleidingen worden georganiseerd.

16. Hergé Museum in Louvain-La-Neuve

Georges Remi a.k.a. Hergé is een held voor velen en daarom verdient hij natuurlijk ook zijn eigen museum. Hier vind je zo’n 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen, allemaal in het teken van zijn leven. And of course: Kuifje!

17. Museum voor Schone Kunsten in Doornik

Dit gebouw is door Victor Horta ontworpen en alleen daarom al een bezoekje waard. Maar soms is de schoonheid vanbinnen nog belangrijker en dit is hier zeker het geval! Je vindt er de meest indrukwekkende impressionistische collectie van het land. En het is zelfs het enige museum in België dat werken bezit van Edouard Manet. Be impressed!

18. Red star line in Antwerpen

Dit museum groeit ook uit tot een echte klassieker. Een geweldige mix van oud en nieuw: verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika zijn gereisd, gelinkt aan de hedendaagse migratie. Maar ook het gebouw zelf bewijst dat. Het bestaat uit een restauratie van de oude loodsen met een moderne toren in de vorm van een scheepsschoorsteen.

19. Fotografiemuseum in Charleroi

De fotografieliefhebber (én ja, ook Instagram telt!) moet absoluut een bezoekje brengen aan dit museum in Charleroi. In dit neogotische karmelietenklooster vind je namelijk het grootste fotografiemuseum van Europa. Het leukste is dat je hier ook zelf aan de slag kan gaan in het digitaal laboratorium of de donkere kamer. Say cheese!

20. Designmuseum in Gent

Dit museum bestaat hoofdzakelijk uit 2 grote delen: het oude waar je ondergedompeld wordt in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. En een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is, mét hydraulische lift in de vloeren!

21. Museum voor Stedelijk Vervoer in Brussel

Museum en openbaar vervoer … het lijkt geen fantastische combinatie, maar dat is het wel. Tot 150 jaar oude toestellen kan je hier vinden. En ja, je kan ook een ritje maken op één van die historische trams. *Ding Ding*

22. Huis van Alijn in Gent

Dit is het enige bewaarde godshuis in Gent. Je komt binnen in ingerichte kamers van gezinnen uit de 20ste eeuw. Aangevuld met oude privéfilmpjes van Gentenaars in die tijd, krijg je op die manier een perfect beeld van hoe het toen was. #throwback

23. Rubenshuis in Antwerpen

Dit is het voormalige huis van Peter Paul Rubens. Hij ontwierp dit huis in oud-Vlaamse stijl met een atelier in uitbundige zuiderse barok. Lekker decadent en daarom ook soms het palazzo aan de Schelde genoemd. Het bezoek eindigt in de adembenemende renaissancetuin. Zoals we dus al zeiden: decadent!

En dit is nog maar een begin. Er zijn nog zoveel geweldige musea in België, voor elk wat wils. Dus kies er gewoon je favoriet uit en geniet van je dagje museum.

Bronnen: Tripadvisor, Spotted By Locals, Erfgoedkaart

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…