Ecolo heeft nieuw voorzittersduo: Khattabi en Dupriez, maar fusie met Groen verder weg

Ecolo heeft nieuw voorzittersduo: Khattabi en Dupriez, maar fusie met Groen verder weg

Zakia Khattabi en Patrick Dupriez zijn de nieuwe voorzitters van Ecolo, de groenen in Franstalig België. Ze wonnen met 60 procent van de stemmen. De fusieplannen met Groen zitten voorlopig in de koelkast.

Olivier Deleuze en Emily Hoyos hebben opvolgers. De Franstalige ecologisten verkozen in Louvain-La-Neuve op een congres met een dikke duizend leden nieuwe voorzitters.

Bij Ecolo is dat altijd een duo van een Brusselaar en een Waal, een man en een vrouw. Deze keer zijn het Zakia Khattabi en Patrick Dupriez geworden, die Chloé Deltour en Christos Doulkeridis versloegen. Ze haalden zo’n 60 procent van de stemmen. Khattabi en Dupriez waren het best voorbereid, al maanden geleden maakten ze hun kandidatuur bekend, terwijl Doulkeridis en Deltour wat rommelig en geïmproviseerd oogden. 

Fusie met Groen

De campagne duurde zo’n 3 maanden en toonde vooral dat Ecolo wankel op de benen staat. Grote sterren zoals Jean-Michel Javaux hebben ze niet meer, en Deleuze en Hoyos suggereerden verschillende keren dat één partij vormen samen met Groen een oplossing zou zijn. Zo’n partij, een fusie van Ecolo en Groen dus, zou behoorlijk uniek zijn in ons land, enkel de communisten van de PVDA/PTB hebben zo’n structuur. Maar in Vlaanderen halen ze geen zetels.

Tijdens de campagne bleek ook dat zowel Khattabi en Dupriez als Deltour en Doulkeridis geen fusie willen. Zeker voor Doulkeridis geen verrassing, de man toonde zich de afgelopen jaren als Brusselaar een communautaire hardliner. “Wij zijn voor een toenadering. Maar niet voor een eenmaking. Want we functionneren anders. Er zijn tal van punten waarop we kunnen samenwerken. In de Kamer bepalen we gemeenschappelijke standpunten. (…) Ecologisten zijn federalisten, geen unitaristen. Wij hebben geen nood aan een gemeenschappelijke structuur voor een gemeenschappelijk project, zei Khattabi afgelopen week aan Le Soir.

Gesponsorde artikelen