Ecolo zegt ‘non’ tegen MR: liever minderheidskabinet in Wallonië dan met liberalen

Jean-Marc Nollet

Ecolo wil absoluut op links en zonder de MR. Zodanig dat het bereid is in Wallonië zelfs een minderheidskabinet op de been te brengen, om toch maar de Franstalige liberalen erbuiten te houden. Zo’n ‘coquelicot’ of klaproosregering is dus enkel rood en groen. Ze heeft 3 zetels te kort in het Waals parlement. Federaal heeft dat grote gevolgen: het wordt weer wat moeilijker.

“Voor Ecolo is het een regering zonder de MR, maar mét het middenveld.” In Le Soir mag Jean-Marc Nollet, de co-voorzitter van Ecolo, stevig het beeld spinnen van een centrumlinks project voor Franstalig België. Dat houdt in dat Ecolo en de PS samen overal de MR buiten houden, en coalities aangaan zonder de liberalen. Dat is exact zoals ook in voorakkoorden was afgesproken.

Alleen, dat was buiten de kiezer gerekend. Die zette de PS op zwaar verlies en Ecolo groeide veel minder dan verwacht. Tegelijk redde premier Charles Michel (MR) de meubelen, waardoor de MR plots toch ‘nodig’ werd om meerderheden te bereiken. Zeker omdat het cdH van Maxime Prévot koos voor oppositie. Zonder de MR raak je niet aan een meerderheid in Wallonië, en ook niet voor de Franse gemeenschap.

Maar toch drijft Nollet het idee door van een klaprozenregering voor Wallonië. Zo’n coalitie heeft dus wel drie zetels te kort, maar Ecolo ziet daar geen al te groot probleem in: de regering kan telkens op zoek naar een meerderheid, per voorstel.

De PTB weigert met de PS te gaan

Dit weekend nog hoopte PS-voorzitter om opnieuw de PTB aan tafel te krijgen, om toch maar op links een coalitie te sluiten. Maar Raoul Hedebouw, de sterke man van de PTB, wil absoluut niet verder praten. Dus moet Nollet wel op één of andere manier toch een doorbraak forceren, wil hij de MR vermijden. Een minderheidskabinet dan maar.

Elio Di Rupo (PS)
EPA

De meest evidente partner daarvoor is het cdH. Vraag is of Prévot te verleiden is voor zo’n experiment. Maar helemaal uitgesloten is dat niet. Binnen de Franstalige christendemocraten waren de stemmen verdeeld, waarbij uiteindelijk het kamp won dat in oppositie wilde. Maar zo’n rol als ‘kingmaker’ ten opzichte van een minderheidskabinet, daar kan het cdH misschien wel toe verleid worden.

Naar de liberalen toe blijft het wel bijzonder agressief. Net als in Brussel, waar Laurette Onkelinx (PS) ook de MR buiten de deur hield, en een linkse coalitie met Ecolo en DéFI vormde, tegen de eigen partijtop in. Elio Di Rupo had immers liever gehad dat Brussel niet de eerste zet werd op het schaakbord, en dat de liberalen niet in het hoekje werden gezet. Want ook federaal moet er ooit wel een coalitie gemaakt worden. Maar als PS en Ecolo zo de MR wandelen sturen in Wallonië en Brussel, hoe kunnen ze dan ooit samen federaal iets doen?

Die vaststelling moeten ze bij Groen ook gemaakt hebben: Ecolo kiest voluit voor de deelstaten, terwijl Groen in Vlaanderen nauwelijks kans maakt erbij te zijn. En federaal, het enige niveau waarop Groen mag hopen, ziet het er dankzij hun federale ‘broer’ toch weer wat complexer uit.

Gesponsorde artikelen