Ecuador muilkorft Assange om Clinton te beschermen

Ecuador muilkorft Assange om Clinton te beschermen

De regering van Ecuador heeft bevestigd dat de toegang tot internet voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de ambassade in Londen “tijdelijk beperkt” is. De maatregel werd genomen nadat de klokkenluiderssite gehackte e-mails had gepubliceerd van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton.

De regering van Ecuador zei echter dat het land “niet zwicht onder de druk van andere landen” en dat de internettoegang uitsluitend was beperkt “omdat Ecuador zich niet wil mengen in verkiezingsprocessen of een voorkeur voor een kandidaat wil hebben”.

In de verklaring stelt de Ecuadoraanse regering dat ze niet zal terugkomen op de beslissing om Assange asiel te verlenen in de ambassade in Londen.

Assange zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Ecuador verleende de WikiLeaks-oprichter asiel omdat Groot-Brittannië hem wil uitleveren aan Zweden, waar hij zich voor de rechter moet verantwoorden in een verkrachtingszaak.

Assange is bang dat Zweden hem weer aan de VS zal uitleveren. Dat land wil hem berechten vanwege de onthullingen van WikiLeaks.

Podesta

WikiLeaks heeft eind vorige week weer mails gelekt van privétoespraken van Hillary Clinton. Het gaat om speeches die ze tegen een fikse vergoeding gaf voor het bedrijf Goldman Sachs.

De fragmenten komen uit gehackte e-mails van Clintons campagnemanager John Podesta. Eerder verschenen al delen uit de speeches die Clinton gaf in de periode nadat ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Het bezorgt tegenstanders van Clinton een reeks aan mogelijkheden om Clinton af te schilderen als een onbetrouwbare politicus. In de eerste mails kwamen de dikbetaalde speeches die Clinton gaf aan bankiers op Wall Street naar buiten. Daarin gaf ze onder meer toe dat ze een “publiek en een privé-imago” heeft, “omdat de kiezers een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies”.

De Clinton die met bankiers praat, blijkt een stuk rechtser dan Clinton de presidentskandidaat: ze zegt onder meer voorstander te zijn van een oliepijplijn Keystone XL en handelsverdrag TPP. Tegenwoordig heeft ze haar steun voor die plannen ingetrokken.

“Verwend nest”

Ook de problemen rond haar privé e-mailserver blijven haar achtervolgen. Mails van Podesta die donderdag werden gelekt trekken de onpartijdigheid van het Ministerie van Justitie in twijfel. Zo blijkt dat een woordvoerder van Clinton contact had met “verschillende mensen op het ministerie” over de rechtszaak die werd aangespannen naar aanleiding van Clintons e-mailschandaal.

In de mails wordt ook volop gesproken over Bill en Chelsea. De dochter wordt een “verwend nest” genoemd door een assistent van Bill, terwijl medewerkers hun zorgen delen over de woedeaanvallen van Bill. Zo zou de voormalig president na verlies in de voorverkiezingen van New Hampshire totaal door het lint zijn gegaan.

Bill

Bovendien was Bill Clinton wel degelijk op de hoogte van het lopende FBI-onderzoek naar haar e-mails toen hij “toevallig” minister van Justitie Loretta Lynch sprak in haar privévliegtuig. Ze beweren dat er niet over het schandaal is gesproken. Enkele dagen later werd het onderzoek afgesloten en adviseerde de FBI Lynch om Clinton niet te vervolgen.

Critici van Clinton zien al hun theorieën bevestigd door de onthullingen, maar opvallend genoeg heeft Clinton zich amper hoeven te verdedigen. Dat is dan weer omdat Trump alle aandacht opeist. Maar in de counteraanval wijzen Clinton en haar vrienden steevast naar de Russische regering, die mogelijk achter de hack zit. “Het is Russische propaganda” om Trump te helpen, menen ze.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange ontkent die beweringen, maar gaf wel aan nog veel mails te zullen lekken de komende tijd.

Gesponsorde artikelen