Ed Sheeran wordt voor de zoveelste keer beschuldigd van plagiaat

Ed Sheeran wordt voor de zoveelste keer beschuldigd van plagiaat

Ed Sheeran moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter, want het nummer ‘The Rest of Our Life’, dat hij geschreven heeft voor de countrysterren Faith Hill en Tim McGraw, zou (deels) gestolen zijn. Zo beweren de Australische artiesten Sean Carey en Beau Golden dat ‘The Rest of Our Life’ uit 2017 “woord voor woord en noot voor noot” overgenomen is van hun ‘When I Found You’ uit 2014.

Ed Sheeran ligt onder vuur wegens mogelijk plagiaat bij The Rest of Our Life, een track die hij schreef voor de countrysterren Faith Hill en Tim McGraw. Dat bleek uit documenten, die het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter in handen kreeg.

De Australische muzikanten Sean Carey, Beau Golden en Jasmine Rae verwijzen naar hun lied When I Found You: “Het kopieerwerk bestaat op veel momenten uit het woord voor woord, noot voor noot overnemen van elementen van het lied, wat duidelijk zal zijn voor de gemiddelde luisteraar.”

Beruchte advocaat

Carey en Golden eisen een schadevergoeding van ongeveer 4 miljoen euro en een deel van de toekomstige opbrengst van het nummer van Ed Sheeran. Om de klus te klaren hebben ze Richard Busch ingehuurd, de advocaat die eerder namens de erfgenamen van Marvin Gaye met succes een rechtszaak aanging tegen Pharrell Williams en Robin Thicke. Hun nummer Blurred Lines zou passages bevatten, die héél hard lijken op melodieën van de Marvin Gaye-klassieker Got to Give It Up.

Ed Sheeran bekende eerder al

Het is trouwens niet de eerste keer dat Ed Sheeran beschuldigd wordt van plagiaat. Zo moest hij in het voorjaar van 2017 naar de rechtbank omdat passages van zijn track Photograph gestolen zouden zijn van Amazing van Matt Cardle.

Ook voor zijn monsterhit Shape Of You kwam hij in de problemen. Die zou veel overeenkomsten hebben met No Scrubs, een hit van TLC uit de jaren 90. Om een escalatie te voorkomen heeft Ed Sheeran toen in feite schuld bekend door Kandi Burruss, Tameka Cottle en Kevin Briggs, de schrijvers van No Scrubs, officieel te erkennen als medecomponisten van Shape Of You. Of Ed Sheeran dit keer ook meteen zal toegeven, kan natuurlijk niemand voorspellen, maar dit verhaal krijgt beslist nog een staartje.

Dit is trouwens niet de enige plagiaatkwestie, die momenteel aan de gang is in muziekland. Zo beweert Radiohead nu dat Lana Del Rey voor haar nummer Get Free de mosterd gehaald heeft bij de Radiohead-klassieker Creep. Of er bij hen ook juridische stappen ondernomen worden, is nog niet duidelijk.

Het nummer dat Ed Sheeran schreef:

De gelijkenissen lijken meer dan toevallig te zijn. De rechter en een team van experts zullen hier uiteindelijk over moeten oordelen. Wat denk jij?

Het Australisch ‘origineel’:

Gesponsorde artikelen