EELS kondigt hun twaalfde album ‘The Deconstruction’ aan

EELS kondigt hun twaalfde album ‘The Deconstruction’ aan

Er is een ijzeren wet in de muziek: als bands teasende filmpjes beginnen te posten op hun sociale media, dan weet je dat er vroeg of laat een nieuw album zal worden aangekondigd. Zo ook bij EELS die vandaag middels zo’n filmpje hun twaalfde album ‘The Deconstruction’ hebben aangekondigd. Het verschijnt op 6 april.

Het is het einde van een naar EELS-normen lange stilte. Hun vorige album ‘The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett’ dateert al uit 2014. De laatste keer dat er nog eens zo’n gat tussen twee platen van EELS zat was tussen 2005 (‘Blinking Lights And Other Revelations’) en 2009 (‘Hombre Lobo’).

Of de langere pauze ook een muzikale verfrissing inluidt en of we de band dan ook zullen kunnen verwachten op de festivals, blijven voorlopig nog vraagtekens.

EELS werd al van bij hun debuut ‘Beautiful Freak’ uit 1996 populair en dat ondanks hun vaak sombere teksten. Het werd een handelsmerk van EELS: intrieste teksten op ofwel nog triestigere muziek, ofwel net vaak heel erg opwekkende muziek. De biografie van frontman Mark Oliver Everett mag er dan ook wel wezen: zijn vader is een vroeg overleden wetenschapper, zijn zus heeft zelfmoord gepleegd, zijn moeder is overleden aan kanker en zijn lievelingsnicht kwam om tijdens de aanslagen van 11 september 2001 in New York.

In 2007 bracht Mark Oliver Everett zijn (nog steeds onvertaalde) biografie Things the Grandchildren Should Know uit (en laat dat een leestip zijn!). Met veel humor blikt de zanger hierin terug op zijn tragische familiale verleden, maar besluit meteen ook om die periode nadien af te sluiten en met veel optimisme vooruit te kijken op wat nog komen gaat. Hoewel de titel Things The Grandchildren Should Know luidt heeft Mark Oliver Everett nog geen kinderen.

De laatste twee passages van EELS vonden plaats in 2014. Toen speelde hij twee keer (20 en 21 juli) in het Openluchttheater Rivierenhof te Deurne, Antwerpen.

Gesponsorde artikelen