Een blitzkrieg van Trump tegen Noord-Korea gaat altijd honderdduizenden levens kosten

Een blitzkrieg van Trump tegen Noord-Korea gaat altijd honderdduizenden levens kosten

De Amerikaanse president Trump heeft al verschillende keren laten horen dat de overmacht van de Amerikaanse troepen zo groot is, dat een oorlog met Noord-Korea snel beslist zou zijn. Maar als er oorlog uitbreekt, dan kan die binnen enkele dagen honderdduizenden levens kosten, zelfs als er geen nucleaire wapens worden ingezet concludeert de onderzoeksdienst van het Amerikaanse congres. 

Ook een kort conflict zal dus extreem bloedig zijn. De onderzoekers waarschuwen dat de Noord-Koreaanse artillerie de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kan treffen. Zelfs als de Noord-Koreanen alleen conventionele munitie gebruiken, kunnen in de eerste dagen van een gewapend conflict naar schatting “30.000 tot 300.000 doden” vallen.

De Noord-Koreanen kunnen volgens het rapport zo’n 10.000 stuks zware munitie per minuut afvuren. Ook als de Amerikanen een preventieve aanval uitvoeren op de Noord-Koreaanse stellingen, is het lastig grootschalig bloedvergieten te voorkomen.

China

Het is nu voor het eerst dat die conclusies ook keihard aan het Amerikaanse congres worden aangeboden.

Volgens de onderzoekers dreigt een militair ingrijpen van de VS ook niet beperkt te blijven tot het Koreaanse schiereiland. “Mocht China besluiten zich te mengen in het conflict, dan kunnen de slachtofferaantallen nog verder oplopen”, staat in het rapport.

Gesponsorde artikelen