Left Right
scrollTop top

“Een boom heeft altijd functie gehad om gekapt te worden”: Schauvliege lokt met uitspraak hilarische reacties uit


“Een boom heeft altijd functie gehad om gekapt te worden”: Schauvliege lokt met uitspraak hilarische reacties uit

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) is al vaak in opspraak geweest voor haar beleid rondom het kappen van bossen. En vandaag is het opnieuw raak. In een interview in De Zondag heeft Schauvliege geprobeerd haar beleid te verdedigen, maar dat is niet helemaal gelukt. “Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”, klonk het bij de minister. Het internet viel er compleet overheen met hilarische reacties. 

“Doen alsof we alles kappen en dat ook nog fantastisch vinden, is gewoon niet juist. Er is geen enkele regio in Europa waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen. De regels zijn heel streng”, verklaart minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) vandaag in De Zondag. In een interview met de nieuwssite probeert ze haar beleid rondom het kappen van bossen in België te verdedigen.

“Ik sta stevig in mijn schoenen”, benadrukt de minister die zelfs als bijnaam ‘Minister van Ontbossing’ heeft gekregen. “Ik vind het wel frustrerend dat de resultaten die ik wel degelijk boek, niet benoemd worden. Ik wil compromissen sluiten om oplossingen te vinden”, zegt Schauvliege.

De regel is nu dat je alleen een bos mag kappen als je compenseert of bijdraagt aan het boscompensatiefonds. Het compensatiebedrag wil Schauvliege verhogen naar 2,62 euro per vierkante meter. Maar volgens Natuurpunt, de Vlaamse organisatie voor natuur en landschap, moet dat bedrag nog meer zijn.

“Je moet een keuze maken”, legt Schauvliege uit. “Ik heb ervoor gekozen de prijs op te trekken maar toch redelijk te blijven. Straks durft niemand nog bomen te planten op bijvoorbeeld een stuk bouwgrond uit vrees dat ze het later niet meer mogen kappen. Ik hou mijn hart vast daarvoor.”

“Bovendien, wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar”, gaat de minister verder, “maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan”. “Maar”, nuanceert Schauvliege nog, “je moet dat verantwoord doen en ervoor zorgen dat je bosbestand intact blijft.”

Ondanks de nuancering, schiet deze opmerking bij veel mensen in het verkeerde keelgat en stromen sociale media vol met kritische maar ook hilarische reacties:

Zoals over een garnaal die als functie heeft: “een kroket worden”

Geldt hetzelfde voor koeien en varkens?

Zo reageerden sommige mensen toen ze de uitspraak lazen

Met als gevolg vele sarcastische reacties

Sommigen vragen zich af of de minister haar verstand verloren is

En deze zou graag creatief aan de slag willen gaan

Maar de minister “staat stevig in haar schoenen”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…