Een coalitie tussen Groen-sp.a en N-VA in Gent: nog niet voor morgen

Een coalitie tussen Groen-sp.a en N-VA in Gent: nog niet voor morgen

Nu in Gent de coalitiegesprekken muurvast zitten, komt een alternatief scenario boven drijven: het kartel Groen-sp.a heeft een alternatief voor Open Vld en CD&V, namelijk de N-VA. Maar kunnen de Vlaams-nationalisten in zee met de ecologisten en socialisten in de Arteveldestad? De animositeit die er al jaren heerst, is weg. Maar daarmee is er nog geen coalitie.

Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (sp.a) spelen het hard in Gent. De onderhandelingen met het blok van Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V) zijn “opgeschort“, terwijl Watteeuw aan een formateursnota werkt. Die wordt bezorgd aan Open Vld, als hij klaar is.

In de wandelgangen zoemt het ondertussen rond een alternatief scenario in de Gentse politiek: een coalitie tussen het kartel en de N-VA. Die zouden samen net één zetel op overschot hebben en dus een alternatief vormen voor de Open Vld van De Clercq. Het gerucht dat N-VA en het kartel al gesprekken hadden opgestart, ging gisteren rond in Gent.

“Met de hand op het hart, maar daar is echt niets van aan”, zo zegt Anneleen Van Bossuyt, de kopvrouw van N-VA in Gent. Het enige gesprek dat N-VA en het kartel Groen-sp.a tot nu toe hadden, was er een tussen Van Bossuyt en Watteeuw en Coddens van het kartel. Maar dat was een officiële uitnodiging vlak na de verkiezingen, waarbij het kartel als grootste partij alle andere democratische partijen wilde spreken. Een beleefdheidsbezoekje dus eerder.

Anderzijds, het moet gezegd: de relaties liggen anders nu, na jarenlange animositeit tussen de Gentse N-VA en het linkse blok van sp.a en Groen. De afkeer tussen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en burgemeester Daniël Termont (sp.a) was wederzijds: tussen beiden komt het nooit meer goed. Maar andere figuren zwaaien nu de plak: bij N-VA is Van Bossuyt nu de leider, bij het kartel Watteeuw. Beiden pleitten voor een constructieve aanpak, voor een dialoog in de stad.

Van Bossuyt heeft geleerd van haar voorgangers: dat negatief oppositie voeren, keihard op de man spelen ook, electoraal niets heeft opgeleverd voor de N-VA in Gent. En Watteeuw is altijd al on speaking terms geweest met de oppositie, anders dan bijvoorbeeld z’n partijgenote Elke Decruynaere (Groen) die een rabiate afkeer heeft van alles wat naar de N-VA ruikt.

“Het wordt zeer, zeer, zeer moeilijk”

Een toenadering zou dus kunnen, diepgaandere gesprekken mogelijks ook, maar een coalitie is toch nog een heel ander verhaal. “Het wordt zeer, zeer, zeer moeilijk om elkaar inhoudelijk te vinden. Zeker op vlak van burgerschap en identiteit zijn voor ons een paar onverzettelijke punten”, zegt Van Bossuyt. En zowel bij Groen als N-VA is de achterban bijzonder kritisch in Gent. Als het al zou moeten passeren, zullen zowel Watteeuw als Van Bossuyt bijzonder veel massage van de leden moeten gaan doen. Vreemd genoeg geldt dat minder voor de sp.a: algemeen wordt aangenomen dat de socialisten gewoon er koste wat kost willen bijzijn, of dat nu met erfvijand N-VA of Open Vld en CD&V is.

Maar voor het zover is, zal er toch heel wat water door Schelde en Leie moeten vloeien. De onderhandelingen tussen beide blokken liep stuk op de verdeling van de mandaten. Daarbij vonden Watteeuw en co het bod van De Clercq “beledigend”. Want door het aantal schepenposten in het Gentse college terug te dringen tot 9, en er ‘maar’ 5 aan sp.a en Groen te geven, maakte De Clercq het doelbewust moeilijk voor het kartel, zo gelooft men daar. Immers: dan moet je bijna 4 mandaten aan Groen en één aan sp.a geven. Dat is voor de socialisten onaanvaardbaar: zij hopen ondanks het grote electorale verlies voor hen nog steeds op drie schepenposten.

Dat Watteeuw nu opnieuw zelf een voorstel op tafel zal leggen, met zichzelf opnieuw als burgemeester, wijst erop dat de powerplay tussen beiden in de onderhandelingen nog lang niet voorbij is. Maar als de N-VA dan echt in beeld komt, gaan het kartel en de Vlaams-nationalisten naar interessante tijden. Het spiegelbeeld met Antwerpen is overigens opmerkelijk: daar is het grootste partij N-VA die lonkt naar Groen, maar of dat een tactisch steekspel is van Bart De Wever (N-VA) of oprecht, daar is nog niemand echt uit. In Gent is het dus net andersom.

vrt

Gesponsorde artikelen